BiH
12

Bajraktarević se izjasnio da nije kriv za pronevjeru 600.000 KM iz Centralne banke BiH

Piše: Er. M.
Nedžad Bajraktareviću sudnici Suda BiH
Nedžad Bajraktareviću sudnici Suda BiH
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine optuženi Nedžad Bajraktarević se izjasnio da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine je 14. aprila 2015. godine potvrdio optužnicu koja tereti optuženog Nedžada Bajraktarevića da je počinio krivično djelo pronevjera u službi iz člana 221. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Nedžad Bajraktarević, u vremenskom periodu od oktobra 2012. godine do 8. decembra 2014. godine radeći na poslovima samostalnog referenta za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove Centralne banke Bosne i Hercegovine – Glavne jedinice Sarajevo, kao suključar u trezoru prisvojio novac koji mu je povjeren na rad u službi u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM.

Da se danas izjasnio krivim, njemu bi prijetila kazna od tri do 20 godina. Međutim, kako je danas rečeno na ročištu, postoji mogućnost dogovora u ovom slučaju, odnosno priznanju krivice.

Kako navodi optužnica, kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama. No, on je novčanice u apoenima od 200 maraka u tri navrata uzeo za sebe, a na police, gdje je trebao stajati novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis.

Uviđajem, koji su izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.