BiH
113

Bahceci donirao vrijednu opremu i namještaj Zavodu Pazarić

Sponzorisani članak
Predstavnici Bahceci centara za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju posjetili su J.U. Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i uručili donaciju u vidu opreme i namještaja za štićenike Zavoda.

Preko 340 štićenika, uzrasta od 8 do 82 godine, žive u Pazariću nadomak Sarajeva. Štićenici Zavoda su djeca narušenog duševnog zdravlja koja su ostala bez roditelja i nisu u mogućnosti samostalno brinuti o sebi. U tri objekta Zavoda o štićenicima se brine oko 150 uposlenih, pokušavajući im osigurati lakši, bolji i bezbrižniji život.

"U našem Centru svakodnevno se susrećemo s parovima koji ne mogu prirodnim putem ostvariti potomstvo, te nam se obraćaju kako bi putem metoda vantjelesne oplodnje postali roditelji,“ kazao je Irfan Lazović, direktor Bahceci centra u Bosni i Hercegovini.

"S druge strane, kada upoznate štićenike Zavoda u Pazariću, koji se suočavaju s ozbiljnim duševnim problemima, pri čemu im je uskraćena roditeljska briga, osjećamo potrebu da pomognemo", istakao je Lazović.

Predstavnici J.U. Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić istakli su da je njihov primarni cilj osigurati svim štićenicima život dostojan čovjeka.

"Svi imamo zadatak pružiti maksimalnu njegu, toplinu i pomoći našim štićenicima koji se suočavaju s brojnih teškoćama", istakao je Jasmin Ćerimagić, direktor Zavoda u Pazariću, te dodao da je donacija Bahceci centra značajna jer će nadomjestiti neophodnu opremu koju uposlenici ne mogu osigurati na drugi način.

Najveće poteškoće trenutno predstavlja izdvojeni dio Zavoda u kojem je smješteno oko 50 nepokretnih štićenika, te nedovoljna finansijska sredstva i komplikovane zakonske procedure u oblasti zdravstva i socijalne politike koje otežavaju normalno poslovanje Zavoda.

"Uposlenici Zavoda svakodnevno se trude da štićenicima osiguraju što ugodniji boravak, no podrška šire zajednice ne smije izostati. Kako mi u Bahceci centru vjerujemo da je porodica najveće blago, ovom vrijednom donacijom želimo unijeti djelić topline doma i usrećiti štićenike Zavoda", zaključuje Lazović.