BiH
0

Backović: Ugrožena zakonitost rada i dignitet Skupštine KS

FENA
Zaim Backović i Sefer Halilović
Zaim Backović i Sefer Halilović
BPS Sefer Halilović u nedjelju upozorava da "samo osnivač javnih preduzeća tj. Skupština Kantona Sarajevo, može zauzeti stav o produženju mandata v.d. predsjednicima i v.d. članovima skupština javnih preduzeća, njihovim nadležnostima i mandatima nakon isteka roka do 60 dana, po odlukama Skupštine KS od 6. decembra 2011. godine".

"Bilo kakva djelovanje v.d. predsjednika i v.d. članova Skupština, bez stava i odluke osnivača - Skupštine KS, su neregularna i protivna radu zakonodavnog organa Kantona Sarajevo", istaknuo je poslanik BPS-a u Skupštini KS Zaim Backović.

BPS Sefer Halilović traži da se skupštine svih javnih preduzeća uzdrže od donošenja bilo kakvih odluka nakon 4. decembra 2011. godine, dok se osnivač tj. Skupština KS o njima ne izjasni.

"BPS Sefer Halilović nije ni do sada, niti će od sada dozvoljavati u okviru svojih kapaciteta nezakonito djelovanje, pa neće ni u ovom slučaju, a ujedno obratićemo se svim institucijama za zaštitu zakonitosti, jer smo dokazali da smo stranka koja se bori protiv institucionalnog kriminala koji je očigledno sada na djelu", navodi se u saopćenju BPS-a.

BPS Sefer Halilović naglašava da je u proteklom periodu iz više javnih preduzeća KS zaprimio primjedbe koje se odnose na donošenje odluka od v.d. predsjednika i v.d. članova Skupština javnih preduzeća o smjenama nadzornih odbora i imenovanjima vršilaca dužnosti novih nadzornih odbora, a nakon isteka mandata na koji su imenovani vršioci dužnosti predsjednika i članova skupština javnih preduzeća odlukama Skupštine KS od 6. oktobra 2011. godine.

Naime v.d. su imenovani na period do konačnog imenovanja skupština svih JP-a, a najduže do 60 dana. Krajnji rok iz odluke istekao je 4. decembra 2011. godine, navodi u saopćenju BPS Sefer Halilović.