BiH
0

Bačić potvrdio da je naftna mrlja na Savi iz rafinerije u Bosanskom brodu

FENA
Direktor Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Drago Bačić potvrdio je da naftna mrlja koja se pojavila u rijeci Savi potiče iz brodske Rafinerije, te da je "kvar otklonjen i da više nema izlivanja otpadnih voda u Savu".

Iako je ranije izjavio da mrlja ne potiče iz brodske Rafinerije, Bačić je medijima u RS-u nakon što je dobio detaljne izvještaje potvrdio da je, ipak, došlo do izlivanja otpadnih voda iz Rafinerije.

Pojasnio je da je zbog kvara na ispusnom ventilu došlo do izlivanja „manje količine otpadnih voda u rijeku Savu".

Hrvatski mediji su javili da je drugi dan zaredom na rijeci Savi kod Slavonskog Broda primijećeno onečišćenje naftom.

Jutros oko 9,45 sati više je građana policiji dojavilo da se ponovno pojavila naftna mrlja, široka deset metara, koja se protezala od 363 do 366 kilometra toka rijeke Save. U gradu se tokom dana osjetio snažan miris nafte, izjavila je glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić.

Na teren su izišli predstavnici Hrvatskih voda i vodopravne inspekcije kako bi uzeli uzorke vode. Kao i jučer i danas je trag naftne mrlje vodio površinom Save do dijela toka uz koji je Rafinerija nafte Bosanski Brod, za koju se i pretpostavlja da je izvor onečišćenja, napomenula je glasnogovornica Nujić.