Ususret Antifestu
72

Bačanović: BiH je potreban lijevi politički blok

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD) i Centar za slobodarska istraživanja (CSI) danas su u Sarajevu predstavili program Trećeg sarajevskog festivala Antifest, koji će se održati od 18. do 20. maja.

"Antifest je antikapitalistički ljevičarski festival koji je prvi put održan u junu 2010. godine u Sarajevu. Ovogodišnji sadržaj Antifesta čini edukativni program, u okviru kojeg će se održati predavanja i okrugli stolovi na kojima će učestvovati međunarodni i domaći predavači i aktivisti, a drugi dio je muzički program“, rekao je Nedim Klipo, generalni sekretar JOSD-a.

Ovaj festival, kaže, nastoji vratiti fokus na nadnacionalnu i internacionalnu, klasnu, radničku svijest, zamijeniti dominantnu kulturu koja je desničarska, nacionalistička, kapitalistička, individualistička.

Sa svim predviđenim programima i aktivnostima, Klipo ističe da je festival upravo tendencija ka daljnjem uozbiljavanju, jačanju i profiliranju takvih političkih pravaca u BiH.

U okviru glavnog edukativnog programa Jasna Kovo, učesnica Antifesta i članica CSI-a, naglasila je da će predavanja održati gosti Antifesta: profesorica sociologije sa Columbia Univerziteta Saskia Sassen, profesor političkih nauka na Univerzitetu Leuven u Belgiji Peter Vermeersch, koji će govoriti o temi "BiH i Belgija - dva slična slučaja", a Jamie Moloney, član britanske članice Četvrte internacionale - Socialist Resistance (SR) i Campaign against Climate Change (CaCC), dolazi u Sarajevu kako bi održao predavanje o ekosocijalizmu.

Svoja predavanja imat će i Samir Amin, Rastko Močnik, Igor Štiks, Boris Buden, Srećko Horvat, Amer Tikveša i drugi.

"Glavni događaj u muzičkom programu desit će se 18. maja, kada će publika u Domu mladih moći uživati u svirkama pet bendova i to „Dozer“ i „Hobso n's Choice“ iz BiH, „The Bridge“ iz Srbije i „Last Hope“ iz Bugarske. Posljednjeg dana nastupit će Damir Imamović u sarajevskom clubu „Underground“, istakla je Mija Kajević, članica JOSD-a.

Ovom prilikom predstavljena je JOSD-ova Rezolucije o lijevom bloku u BiH.

"Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju smatra da je BiH potreban lijevi politički blok zasnovan na lijevoj političkoj partiji. Zato smo izdali ovu rezoluciju u kojoj ističemo da je lijevi blok nepomirljiv protivnik nacionalizmu, šovinizmu, fašizmu i svakog oblika ispoljavanja etničke i vjerske mržnje i netrpeljivosti“, kazao je Vuk Bačanović, član JOSD-a, te dodao da se JOSD pored težnje za smjenom kapitalizma zalaže za jedinstvo radničke klase u borbi za poboljšanje svog položaja u okviru postojećeg sistema.