Slučaj Nešković i ostali
0

Bacanje bombi i pucanje po zarobljenicima Bošnjacima

Sarajevo-x.com
Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Srebrenici, nekadašnji komandir jednog od vodova u Centru za obuku "Jahorina" rekao je da je čuo za ubistva Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac).

"Čuo sam za Kravicu kada smo se vratili na Jahorinu. Pričalo se da su zatvoreni Bošnjaci i da su bacali bombe po njima i pucali dok ih nisu pobili", rekao je Jefto Doder, nekadašnji komandir jednog od vodova u Centru za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Neškovića, Zorana Ilića i Dragana Crnogorca da su kao pripadnici Centra za obuku "Jahorina", učestvovali u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u julu 1995. godine.

Doder je rekao da su po naređenju Duška Jevića, komandanta Centra, otišli u Srebrenicu u julu 1995. godine, te da je bio na mjestu "gdje su se nalazili parkirani autobusi i kamioni za prevoz civila".

Prema njegovim riječima, žene i djeca su bili odvajani od muškaraca koji su prilikom ulaska u vozila ostavljali stvari što, kako je rekao, "nije bila uobičajena procedura". Nakon što su svi civili napustili Potočare, kako je kazao Doder, išli su u pretraživanje terena na području Konjević Polja i Bratunca.

"Vidio sam pored ceste mrtvih ljudi i pretpostavljao sam da su bili Bošnjaci. Na livadi sam vidio zarobljene ljude kako leže i mislim da su im ruke na leđima bile svezane. Nisam vidio da su imali stvari", rekao je svjedok.

Dok je boravio u Potočarima, svjedok je rekao kako je, između ostalog, vidio Ratka Mladića, nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) za kojim danas traga Haški tribunal, te svog komadanta Jevića, kao i Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića, kojima se pred Sudom BiH sudi za učešće u strijeljanju u Kravici, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice.

Prije saslušanja svjedoka, na suđenju je puštena kompilacija videozapisa o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine. Na snimcima je, između ostalog, prikazan ulazak Mladića sa svojim vojnicima u Srebrenicu koja je bila zaštićena enklava, te njegovi sastanci sa komandantom holandskog bataljona UN-a i predstavnicima civila kojima govori da oni mogu "opstati ili nestati".

Unakrsno ispitivanje svjedoka Dodera bit će nastavljano na idućem ročištu koje je zakazano za 22. februar ove godine.