Komemoracija i dženaza Zeliću
0

"Babo" je bio dobar čovjek sa velikim srcem

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave" danas je održana komemoracija Amiru Zeliću, direktoru ovog doma, velikom čovjeku i ličnosti koja je ostavila veliki pečat na cijelo naše društvo.

Kako je kazano na samom početku komemoracije, Amir je pokazao svima kako se voli, iza sebe je ostavio velika djela, te će još dugo živjeti u srcima građana Sarajeva i BiH. "Bio je i direktor, otac i prije svega plemenit čovjek od kojeg smo naučili mnogo", istaknuto je. Azra Pobrić, koja je štićenica doma već 22 godine dirljivim govorom rasplakala je prisutne na današnjoj komemoraciji.

"Iako je sudbina odredila da odrastam bez bioloških roditelja u ovom domu odrastala sam uz toplinu, ljubav i razumijevanje. Moj otac i oslonac bio je direktor Amir Zelić. Čovjek velike duše i srca, čovjek koji je nastojao ispuniti svaku moju želju kao i želju svakog djeteta. Podržavao me u životnim odlukama tako svijetleći put kojim idem. Želim da vjerujem i sigurna sam da je bio ponosan na mene", kazala je Pobrić. Jedan od mlađih štićenika doma, Adnan Cerović, kazao je kako je direktor Zelić bio dobar čovjek sa velikim srcem.

"Pružao nam je ljubav i topli dom. Neka naš direktor ide ravno u džennet i hvala mu na svemu što nam je pružio", riječi su ovog mališana. O Zeliću su govorili i uposlenici Doma, koji su istakli da je on bio veliki humanista. "Bio je posvećen poslu, a najvećim priznanjem njegovog rada smatraju se osmijesi štićenika. Koliko je bio vezan za djecu, govori činjenica da su ga svi zvali babom. Svima nam je davao nadu u bolje sutra. Nakon svega o njemu će govoriti njegova djela. Neka mu je vječni rahmet i hvala", govorila je u ime kolektiva Doma Alisa Hubić.

Nakon komemoracije na sarajevskom mezarju Faletići 2, uz prisustvo mnogobrojne rodbine, prijatelja i saradnika, održana je i dženaza ovom čovjeku velikog srca. Amir Zelić rođen je u Sarajevu 22. maja 1955. godine. U rodnom gradu završio je i Fakultet političkih nauka, a nosioc je i brojnih priznanja od kojih se ističe zahvalnica sa Zlatnim ljiljanom. Funkciju direktora u Domu "Bjelave" obavljao je od 1990. godine.

Tokom agresije na BiH, u saradnji sa Općinom Centar pokrenuo je prvo obdanište u Sarajevu kao izraz otpora.