Kongres babica BiH
0

Babice traže mogućnost za nastavak školovanja

FENA
Sudionice Drugog kongresa babica BiH u Sarajevu ukazale su na činjenicu da babice nemaju mogućnost za nastavak edukacije u struci pa će s tog skupa uputiti poziv nadležnim organima svih nivoa vlasti da se babicama u cijeloj BiH omogući sticanje univerzitetske diplome.

Predsjednica bh. Udruženja babica Sejda Džino kazala je Feni da na Visokoj zdravstvenoj školi u Sarajevu postoje katedre za mnoge profile, ali da među njima nema babica.

Ona kaže da je Komora medicinskih sestara i tehničara svojevremeno tražila da se formira katedra za babice, ali dosad niko na to nije reagirao.

"Prve škole zdravstvene struke u BiH bile su škole za babice. Međutim, završimo četvorogodišnju školu i nemamo mogućnost nastavka školovanja u toj struci. Sad su otvorene katedre na Visokoj zdravstvenoj školi za pojedine profile, ali u toj kombinaciji nema babica", kazala je Džino.

Ona ističe da babice iz BiH očekuju podršku odgovornih ljudi svih nivoa vlasti za rješavanje njihovog problema. Rješavanje tog problema bit će zatraženo i s okruglog stola Kongresa planiranog za sutra, a taj zahtjev će uputiti ministarstvima obrazovanja i zdravlja svih nivoa vlasti.

Na skupu u Sarajevu sudjeluju i babice iz zemalja okruženja.

Džino kaže da su im tako koleginice iz Makedonije saopćile da je u toj zemlji otvorena visoka zdravstvena škola za babice, dok je ta vrsta škole za babice u Hrvatskoj trebalo da počne s radom ove godine.