BiH
0

B. Šamac: Dogovor o izgradnji regionalne deponije

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Načelnici 10 opština iz Republike Srpske i Federacije BiH održali su u srijedu u Bosanskom Šamcu sastanak o odvozu i deponovanju smeća na kojem je konstatovano da ovaj problem može biti riješen izgradnjom zajedničke regionalne deponije.

Podršku dogovorima načelnika opština Bosanski Šamac, Vukosavlje, Odžak, Gradačac, Srebrenik, Modriča, Gračanica, Donji Žabar, Pelagićevo, Derventa i Doboj pružio je i OEBS, sa sjedištem u Tuzli.

"Ovo je pozitivna inicijativa koju ćemo podržati, jer naša uloga je da pokušamo da omogućimo komunikaciju određenih donatora i izvora finansiranja sa opštinama koje su zainteresovane za ovakve aktivnosti", rekao je Stefano Elaro, službenik za javnu upravu i učešće građana u OEBS-u.

Načelnik opštine Bosanski Šamac Savo Minić, koji je predsjedavao sastankom, istakao je da su načelnici danas dobili odgovarajuće informacije od predstavnika OEBS-a o tome kod kojih fondova ove lokalne zajednice mogu aplicirati za projekte, a da one u međuvremenu obezbijede parametre na osnovu kojih bi bila izrađena privremena studija izvodljivosti.

"Opština Bosanski Šamac želi da trajno riješi problem gradske deponije koja se nalazi u Jelasu. Maksimalno ćemo se uključiti da bi naše gazdovanje deponijom bilo preneseno na regionalnu deponiju, koja bi trebalo da se nalazi u Derventi ili u Doboju", rekao je Savo Minić načelnik opštine Šamac. 

Načelnik opštine Gradačac Fadil Imširović rekao je da je ovo iskorak i prilika da evropskoj i široj zajednici bude ponuđen pozitivan pogled na rješavanje lokalnih problema.

Današnji sastanak predstavlja nastavak prethodnog dogovora održanog u Gradačcu. Naredni sastank zakazan je za septembar u opštini Odžak.