Nakon što su djeca izvojevala bitku
0

B. Luka: Predstavljeno idejno rješenje za "Građevinu"

Piše: V. T.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić i službenici Administrativne službe Grada predstavili su danas stanarima Ulice Sime Šolaje idejno rješenje uređenja prostora u toj ulici, poznatijeg kao "Građevina".

Prema rješenju, koje je izradilo preduzeće Ruting, na ovom prostoru trebalo bi biti izgrađeno dječije igralište sa pratećim sadržajima.

Ipak, na današnjem sastanku građani su iznijeli i neke primjedbe na ponuđeno rješenje. Naime, stanari su naveli kako su zadovoljni projektom, ali da oni žele više slobodnog prostora za dječiju igru.

Nakon toga, zamjenica gradonačelnika je navela da je sa stanarima dogovoreno da u razumnom roku Administrativnoj službi grada dostave njihov konačan prijedlog kako bi se moglo krenuti u dalju proceduru.

Igralište (Foto: Sarajevo-x.com)
Igralište (Foto: Sarajevo-x.com)
Ona je pojasnila da je potrebno izmijeniti regulacioni plan, kojim će, umjesto ranije predviđenog parkinga, biti izgrađeno dječije igralište.

Brkićeva je na kraju dodala da je za sve potrebno vrijeme, jer postoje procedure koje se moraju ispoštovati prilikom izmjene regulacionog plana, odnosno, plan mora biti na javnom uvidu, a zatim izmjene usvaja Skupština grada.

Podsjećamo, portal Sarajevo-x.com je prvi pokrenuo priču o sramotnom rušenju banjalučkog igrališta na kojem su odrastale generacije djece iz centra grada na Vrbasu.

Nakon toga, klince koji su protestovali i pravili barikade građevinskim mašinama, podržali su i drugi, pa su djeca izvojevala svojevrsnu pobjedu.