Rekordan broj intervencija
0

FOTO / B. Gradiška: Gori deponija, otrovni dim se nadvio nad naseljima

SRNA
Napuštena deponija smeća u Bok Jankovcu kod Bosanske Gradiške noćas je planula poslije nekoliko dana tinjanja i otrovni dim nadvio se nad više naselja, ugrožavajući zdravlje mještana.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Mjesne zajednice Bok Jankovac Miodrag Račić rekao je da je deponija, iako su je komunalci bili sanirali, postala divlja, jer mnogi su građani nastavili da svakodnevno dovoze smeće.
   "Taj problem nas prati godinama, pogotovo u dužim periodima bez kiše. Pouzdano znamo da po deponiji vršljaju sakupljači otpada, koji nakon paljenja dolaze do starog metala, stvarajući nesagledive ekološke probleme", ističe Račić.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Deponiju u plamenu danas će posjetiti i komunalna policija. Locirana je svega pet kilometara od grada, nizvodno pored Save.
   Iz Policijske stanice i Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Gradiška svakodnevno pristižu pozivi na oprez prilikom paljenja korova.

   Proteklog vikenda bile su 33 intervencije, što nije zabilježeno u toku posljednjih 50 godina. Na području gradiške opštine, kažu u vatrogasnoj jedinici, ukupne opožarene površine su oko 400 hektara poljoprivrednih površina i 40 hektara šume.