Zločini u Derventi
0

Azra Bašić borit će se protiv izručenja iz SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Riječanka Azra Bašić, uhapšena u utorak u SAD-u pod optužbom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992. i zatovrena bez prava na kauciju, borit će se protiv izručenja BiH, izjavio je u petak njen advokat po službenoj dužnosti Patrick Nash.

Bašić (51) je osumnjičena da je kao pripadnica 108. riječke brigade HV-a u proljeće 1992. na području Dervente počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uhapsili su je agenti FBI-a u Stantonu, u američkoj državi Kentucky, gdje je živjela od 2006., radeći u tvornici Nestle i brinući za starije osobe. Stanovnici Stantona poznavali su je kao "Issabellu", a na pitanja što ju je dovelo u taj kraj, neodređeno je spominjala da je "prošla rat".

Savezni tužitelj James Arehart optužio ju je za zločine u tri zatočenička logora kod srpskog sela Čardak, kraj Dervente. Terete je za ubistvo jednog srpskog zarobljenika i mučenje drugih koje je tjerala da piju krvi i benzin, izvijestili su američki mediji.

U četvrtak joj je sudija Robert Wier u Lexingtonu, Kentucky, odredio pritvor bez prava na kauciju do 1. aprila, kada će se održati statusno saslušanje, te joj dodijelio advokata po službenoj dužnosti. Datum ročišta o izručenju bit će određen naknadno.

Advokat Patrick Nash izjavio je da će se "odbrana protiviti izručenju", te da će "zatražiti oslobađanje uz kauciju" prije idućeg sudskog ročišta, jer nema opasnosti da se Bašić ne pojavi pred sudom.

Kazao je da se ona u pritvoru "dobro drži", te odbio komentirati ostale aspekte slučaja dok se ne upozna sa sudskom dokumentacijom. "Prilično je strašno za nju ili bilo koga drugog naći se u takvoj situaciji", rekao je Nash.

Prema sudskim dokumentima, Bašić se tereti da je zaklala jednog zatočenika i počinila niz drugih zločina, uključujući paljenje zatočenika, čupanje noktiju kliještima, trganje ušiju zarobljenika kliještima i usijecanje nožem križeva s četiri "S" na kožu zatočenika.

Uhapšena je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje i zahtjeva za izručenja iz BiH, čije su vlasti dostavile SAD-u popratnu dokumentaciju na 2.000 stranica.

Bašić je rođena kao Azra Alešević u Rijeci 1959., a 1994. se udala za Nedžada Bašića u BiH.