BiH
113

Avion sa opremom UN-a stigao u Tuzlu

FENA
Avion s pomoći Ureda UN za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) stigao je u Tuzlu i dopremio neophodnu opremu koja će biti odmah distribuirana na najugorženija mjesta, kazao je danas popodne Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Po njegovim riječima, radi se o sredstvima i filterima za prečišćavanje vode, šatorima, montažnim toaletima i drugom potrebnom opremom za borbu protiv poplava, za čišćenje vode, čišćenje poplavljenih kuća i drugih objekata.

Malagić navodi da je dosta složena situacija na području Posavine. Međunarodni spasilački timovi, odnosno timovi za spasavanje na vodi su angažirani na ovom području.

"To su timovi iz Njemački, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Makedonije, Albanije, Luksemburga, svi su oni angažirani upravo na ovom području. Sa čamcima i drugom opremom vrše spašavanje, evekuaciju i dostavu nepohodne pomoći", kazao je Malagić.

Po njegovim riječima, sve akcije koje koordinira Ministarstvo sigurnosti, što se tiče helikoptera Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, helikoptera Hrvatske i Slovenije, iz spasilačkih misija evakuacije i spašavanja stanovništva polako prelaze u misije dostave neophodne opreme, ali i hrane i vode na najugroženija područja s obzirom na to da su brojni ljudi i dalje odsječeni od ostatka svijeta, da su vodovodi prekinuti ili da voda na tim područjima nije za piće.

"Vjerovatno će misija i narednih dana upravo ići u tom pravcu da se vrši dostava hrane i druge pomoći. Ukoliko se ukažu hitne potrebe za evakuacijom stanovništva, pacijenata, helikopteri će biti tu na raspolaganju", kazao je Malagić.

Dodao je da su helikopteri Oružanih snaga BiH danas bili angažirani na području Brčkog, odnosno Orašja. Tamo su radili i helikopteri EUFOR-a.

"EUFOR je također bio angažiran na širem području Zenice. Tu se radilo o dostavi pomoći ugroženom stanovništvu. Dva helikoptera iz Slovenije su također bili angažirani u Posavini kao i helikopteri iz Hrvatske", kazao je Malagić.

U toku noći očekuje se dolazak i aviona sa pomoći iz Azerbejdžana.