Egipat
0

Avion sa bh. državljanima se sprema za polijetanje iz Kaira

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izvijestilo je da je otpočelo ukrcavanje na specijalni let BH Airlinesa koji je upućen u Egipat u svrhu evakuacije državljana BiH koji su se našli u Egiptu u trenutku izbijanja nemira. Nakon ukrcavanja 154 putnika, očekuje se polijetanje sa kairskog aerodroma. Dolazak aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje se danas, 3. februara 2011. godine, u večernjim satima.

Od početka nemira u Arapskoj Republici Egipat, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u saradnji sa Ambasadom BiH u Kairu, poduzelo je niz aktivnosti u cilju što efikasnijeg pružanja pomoći bh. građanima koji su se zatekli u Egiptu u toku antivladinih demonstracija.

U MVP-u BiH je odmah formiran multidisciplinarni operativni tim zadužen za detaljan monitoring i analizu svih pristiglih informacija kako bi se na najefikasniji način odgovorilo zahtjevima krizne situacije, te redovno informiralo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH.

Ministarstvo je, odmah po eskalaciji nemira, preporučilo građanima BiH da ne putuju u Egipat, a onim koji se već nalaze u Egiptu da razmotre povratak u BiH, ako to mogu sigurno učiniti.

U direktnom kontaktu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutoğluom, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je 31. januara 2011. godine osigurao da se za građane BiH rezerviraju mjesta na letovima Turkish Airlinesa za potrebe evakuacije državljana BiH koji to žele. Organizirana je i evakuacija grupe od 25 studenata iz Luksora preko Istanbula, koji su jučer i prekjučer sigurno doputovali u Sarajevo, navodi se u sapoćenju MVP-a.

MVP BiH je, također, inicirao pokretanje aktivnosti prema Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH, a u svrhu priprema za organizaciju hitne evakuacije državljana BiH iz Egipta. U saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, osiguran je specijalni let aviokompanije BH Airlines koji je jutros otputovao za Egipat.

MVP BiH je pozdravio poduzete aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje nastavlja da detaljno prati evakuaciju građana BiH, te razvoj situacije u Egiptu i poduzima sve neophodne korake u cilju pružanja pomoći bh. državljanima koji se još uvijek nalaze u ovoj zemlji, stoji u saopćenju.