BiH
0

Avion s makedonskim premijerom izbjegao nesreću kod Mostara

NINA
Falcon 50
Falcon 50
Službeni avion "Falcon 50", iznajmljen od državne zajednice Srbije i Crne Gore za putovanje premijera Makedonije Branka Crvenkovskog u Bosnu i Hercegovinu u nedjelju, izbjegao je nesreću gotovo na istom mjestu gdje je u četvrtak kod Mostara pao avion makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, javila je skopska privatna televizija "Sitel", pozivajući se na izvore u makedonskoj vladi.

Kako je navedeno, prema planu, posada aviona SCG je u nedjelju iz Sarajeva letjela za Mostar, gdje je makedonska delegacija otišla vozilima Federacije BIH, kako bi je vratio u Skoplje, ali je na prilazima mostarskom aerodromu, vještim manevrom, jedva izbjegla nesreću.

"Na prilazima aerodromu, posada aviona je iznenada ušla u nevrijeme, a prednji dio letjelice je pogodio grom", navodi se u informaciji "Sitela". "To se dogodilo iznad kote 740, ali je sretna okolnost što je grom udario u prednji zamrznuti dio aviona, pa je posada, iako izgubivši visinu za oko 500 metara, ipak, uspjela ponovo da letjelicu izdigne na sigurnu visinu i izbjegne najgore", navodi se u informaciji skopske televizije.

Dodaje se da je posada aviona vlade SCG potvrdila incident, kada je "za malo izbjegnuta nova tragedija", ali je o tome informirala premijera Crvenkovskog tek poslije sigurnog povratka u Skoplje.