Na spisku 133 ljudi
0

Avion BH Airlinesa otišao po državljane BiH u Kairo

Piše: N. J.
Foto: AP
Foto: AP
U četvrtak u deset sati iz Sarajeva bez putnika je poletio Airbus BH Airlinesa prema Kairu, kako bi iz Egipta, koji je na rubu građanskog rata, evakuisao državljane Bosne i Hercegovine.

Na spisku za evakuaciju je 133 ljudi, potvrdio je za Sarajevo-x.com glasnogovornik BH Airlinesa, Edin Hrapović. Airbus je jutros trebao letjeti za Amsterdam, no za tu je liniju BH Airlines odredio drugi avion, kako bi Airbus mogao pokupiti što više putnika iz Kaira.

Evakuaciju su organizirali Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, te će ovaj let biti besplatan za putnike. Na aerodromu u Kairu su velike gužve, a još se ne zna hoće li i više od 133 ljudi biti spremno za evakuaciju, jer se pretpostavlja da nisu svi građani BiH u Egiptu stigli prijaviti se na spisak. S druge strane, postoji mogućnost da, u slučaju nužde, ukoliko bude slobodnih mjesta, u avion BH Airlinesa uđu i građani nama susjednih država.

Kako god, Hrapović ističe da će jedan avion i u petak letjeti u Kairo.

Avion koji je u četvrtak otputovao u Kairo trebao bi sletjeti na sarajevsku pistu oko 17.30 sati, ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, kažu u BH Airlinesu.