BiH
5

Avdispahić: Uskladiti školovanje s potrebama tržišta rada

FENA
Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2014./2015. godini objavljen je nedavno na web stranici i oglasnoj ploči Univerziteta u Sarajevu www.unsa.ba i web stranicama i oglasnim pločama fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić kazao je tim povodom Agenciji FENA da je konkursom, u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu planiran upis 6.027 studenata od čega 2.573 na redovni studij, redovni studij za koji troškove studija snose studenti 1.751, vanredni studij 973, distance learning studij 480, te 250 stranih državljana. Prijave na konkurs za upis podnose se organizacionim jedinicama do 7. jula.

  • Ukoliko je za prijem studenata predviđeno polaganje prijemnog ispita, svaka organizaciona jedinica će utvrditi datum i raspored polaganja prijemnog ispita, kao i sadržaj i način polaganja prijemnog ispita, što će objaviti na svojim web stranicama i oglasnim pločama. Prijemni ispiti će, u skladu s tekstom konkursa, biti završeni do 29. augusta - kazao je.

Upis primljenih studenata bit će obavljen od 1. do 22. septembra ove godine, s tim da organizacione jedinice, koje popune upisnu kvotu, upis mogu vršiti i prije predviđenog termina, a po okončanju žalbenog roka.

Po riječima rektora Avdispahića, iskustva iz ranijih godina pokazuju da se završeni srednjoškolci u najvećem broju opredjeljuju za studiranje na fakultetima grupacije društvenih nauka, a posljednjih godina povećan je interes za upis na fakultete grupacije tehničkih nauka.

On ističe da Univerzitet u Sarajevu ne podržava administrativna ograničenja upisa na fakultete i akademije.

  • Jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Sarajevu je uskladiti školovanje kadrova s potrebama tržišta rada, a za reguliranje potreba tržišta rada važan element je i studentov izbor buduće profesije u skladu s potrebama tržišta rada - kaže rektor.

Smatra da je radi smanjenja broja nezaposlenih, moguće preventivno djelovati i to kroz profesionalno usmjeravanje učenika pri upisu u srednje škole u skladu s njihovim ambicijama i potencijalima, kao i da je potrebno odgovarajućim stimulativnim mjerama, poput stipendija, privući završene učenike srednjih škola da se pri upisu opredijele za studijske programe u oblastima u kojima je izražen nedostatak visokoobrazovanog kadra.

Prema Strategiji razvoja visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo 2010-2015 godine ukupan broj i strukturu upisanih studenata na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo odobrava Vlada KS-a na prijedlog visokoškolskih ustanova.

Broj i strukturu studenata finansiranih iz budžeta također utvrđuje Vlada na osnovu obrazloženog i usaglašenog prijedloga Ministarstva, a na osnovu kapaciteta visokoškolskih ustanova i analize potreba tržišta rada.

Na Univerzitetu u Sarajevu školuje se trećina studenata iz cijele Bosne i Hercegovine. Stoga, kako ističe rektor Avdispahić, nije relevantno govoriti o stanju u oblasti nezaposlenosti samo u Kantonu Sarajevo, nego i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

  • U vrijeme kad je tržište globalizirano, brojni naši kadrovi ostajući u Bosni i Hercegovini mogu biti i dio evropskog i svjetskog tržišta - kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić.