BiH
0

Avdić: Tražit ćemo dolazak stručnjaka UNESCO-a u Visoko

FENA
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Komisije za suradnju s UNESCO-om Sead Avdić, posjetio je lokalitet piramide Mjeseca i najavio da će Komisija tražiti da UNESCO pošalje svoje stručnjake u Visoko, potvrdio je za FENU izvršni direktor Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca Mario Gerussi.

Avdića je u srijedu na lokalitetu piramide Mjeseca dočekao autor hipoteze o postojanju kompleksa bosanskih piramida Semir Osmanagić koji je gostu pokazao i objasnio radove na nekoliko aktivnih sondi piramide Mjeseca.

"Avdić je Projekt nazvao epohalnim i toliko jakim da nije nikakvo čudo što nailazi na skepsu i oprečna mišljenja te je najavio i skoro održavanje tematskog sastanka članova Komisije na koji će, kako kaže, biti pozvan širi krug stručnjaka kao i predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić", kazao je Gerussi za Agenciju FENA.

Nakon terenskog obilaska, Avdić je saslušao i prezentaciju kompletnog Projekta Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

“Tražit ćemo od UNESCO-a da pošalje svoje stručnjake koji će dati svoju ocjenu. To je prvi korak koji UNESCO može uraditi a nakon toga slijedi i podrška u smislu finansija ili neka druga, naravno, s aspekta projekta, koji može biti reliziran u vidu participacije ili namjenskog tematskog programa za istraživanje ovog kompleksa piramida“, najavio je Avdić.