BiH
44

Avanturistički i planinski turizam: Predstavljanje projekta Via Dinarica u Sarajevu

Klix.ba
Via Dinarica, koncept održivog razvoja i turizma, bit će predstavljen široj javnosti u srijedu, 27. maja 2015. godine, od 19:00 h, u art kinu Kriterion u Sarajevu.

Ova aktivnost nastavak je projekta OutDoorAlholic, koji je iniciralo Art Kino Kriterion, a sa ciljem motivacije i približavanja planinarstva široj publici, kroz inspirativna predavanja i izložbe

Via Dinarica, kao poveznica balkanskih zemalja, koncept je razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinarskim Alpama. Navedeno podrazumijeva saradnju BiH sa susjednim zemljama na zajedničkoj promociji, uvezivanju usluga turoperatora, podizanju nivoa usluga smještaja i kvaliteta staza, izgradnji koliba, te postavljanju relevantne signalizacije.

Šire gledano, Via Dinarica je područje koje ima idealne i ostvarljive perspektive za samoodrživi ekonomski razvoj.

Na predstavljanju će biti upriličene interaktivne prezentacije, prikazani dokumentarni filmovi iz serijala Al Jazeere Balkans "Vrhovi Balkana", a bit će postavljena i izložba fotografija sa Via Dinarica planinarskih staza. Na kraju događaja, nastupiće i Bass-ul-ulema & Zentash Gigawatt, kao muzička podrška.