BiH
191

Avantura sa SBA: U Sarajevu nakon 25 godina s radom počela škola letenja

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je svečano otvorena SBA škola letenja, a priliku da prvi polete u nekoliko aviona i žirokoptera imali su novinari.

Predstavnici sedme sile zaista su uživali u panoramskim letovima iznad Sarajeva. Iako su neki oklijevali da se odvaže na ovu malu avanturu, ljubazni instruktori Škole letenja su ih uvjerili da će to biti nezaboravno iskustvo. I bilo je.

"Bilo je zaista fantastično. Adrenalin je bio visoko, uživala sam u svakom trenutku i mogu reći da mi je ovo jedno od najboljih iskustava do sada", kazala je Željka Tubić, novinarka Radija Antena Sarajevo, koja je bila jedna od rijetkih dama koja se usudila "provozati" žirokopterom.

Škola letenja u Sarajevu oživjela je nakon 25 godina, a rezultat je rada članova Aerokluba Sarajevo koji su željeli ljudima omogućiti da ostvare svoje mladalačke snove.

Škola uključuje letenje na avionima i jedrilicama, zatim letenje sa žirokopterima, informativne letove, te jednodnevne "Pilot na dan" programe.

"Obično se za Školu letenja prijavljuju mlađi ljudi, ali dob nije granica", rekao je Irfan Habibović, vođa odjela za trening SBA škole letenja.

Prva lekcija podrazumijeva upoznavanje sa osnovnim elementima aviona, a zatim slijedi rad u učionici, gdje je potrebno savladati savladati teoriju iz devet predmeta.

"Prvi adrenalin dolazi sa prvim letom, jer letenje s instruktorom obično nije zanimljivo", dodao je Hatibović.

Da bi polaznik stekao uslov za izlazak na ispit za dobijanje dozvole, potrebno je da ima 50 sati letenja. Habibović je dodao da, osim zabavnih programa, Škola ima ozbiljniju misiju, a to je održanje bh. avijacije kroz kvalitetnu obuku.

Sve informacije o SBA školi letenja, programima i cjenovnicima možete pronaći na web stranici www.sbaviation.ba ili putem e-maila [email protected] .