BiH
42

Autor knjige "Krvnikov trag" Julian Borger dolazi u Sarajevo

FENA
Julian Borger
Julian Borger
Novinar i urednik Julian Borger, član Guardianovog tima koji je dobio Pulizerovu nagradu za "Snowden Files", od sutra će boraviti u Sarajevu kao specijalni gost programa obilježavanja 20 godina Buybooka.

Povod dolaska je promocija njegove knjige "Krvnikov trag" koju su međunarodni mediji proglasili važnim dokumentom o historiji odnosa Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu i balkanskih ratnih zločinaca.

Promocija će biti održana u četvrtak u SARTR-u.

Iz Buybooka je najavljeno da će bivša glasnogovornica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, aktivistica i autorica Florence Hartmann tim povodom također boraviti u Sarajevu te će uz ostale učesnike promocije, Senadu Kreso, Edinu Bećirević, Harisa Pašovića i Damira Uzunovića, učestvovati u razgovoru s Julianom Borgerom.

Dugo iščekivana Borgerova knjiga "Krvnikov trag" pojavila se u Buybookovom izdanju prije nešto više od mjesec dana, na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću u Hagu.

"Krvnikov trag" je hronika traganja za balkanskim ratnim zločincima, koje je optužio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, i njihovog hvatanja. Borger pripovijeda kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić pronađeni i opisuje intrigantne detalje o hapšenju Slobodana Miloševića.

Knjiga "Krvnikov trag" u prevodu Senade Kreso, uvrštena je u Buybookovu biblioteku Memorija, saopćeno je iz Buybooka.