BiH
43

Autor grba Banje Luke Draško Bošnjak: Nisu mi isplatili obećanu nagradu

Piše: M. R.
Draško Bošnjak
Draško Bošnjak
Prilikom izbora novog simbola grada Banja Luka, Draško Bošnjak je izabran kao dvostruki pobjednik sa svojim idejnim rješenjem. On je na javnom konkursu za grb grada izabran od strane stručne komisije, sa radom koji je po njihovom mišljenju bio najbolji od svih pristiglih radova.

Međutim, iako je grb usvojen na skupštini i prihvaćen od strane gradonačelnika, rješenje je povučeno, a Drašku obećana nagrada od 5.000KM nije isplaćena.

“Dakle, radi se o tome da sam na drugom javnom konkursu izabran od strane stručne komisije sa svojim idejnim rješenjem koje je po njihovom mišljenju najbolje od pristiglih radova. Gradonačelnik je prihvatio rad koji je prethodno izabrala komisija i uputio u skupštinsku proceduru, u okviru nacrta odluke o izmjenama i dopunama statuta grada, gdje je grb usvojen i od strane skupštine”, priča Draško za Klix.ba

Potom je uslijedila javna rasprava i izložba svih pristiglih radova na uvid javnosti na kojoj je putem maila svako mogao da ostavi svoj komentar, sugestiju, primjedbu.

“Po završetku javne rasprave, na osnovu nekoliko prispjelih primjedbi, gradonačelnik povlači rješenje. Kao pobjednik konkursa još nisam isplaćen nagradom predviđenom u konkursu. Budući da sam se nadležnima obraćao u dva navrata u vezi obaveze koju imaju prema meni kao autoru izabranog rada, dobio sam odgovor da zbog pristiglih primjedbi gradonačelnik povlači rješenje i da ne mogu da udovolje mom zahtjevu”, žali se Draško.

Draško je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci i trenutno je apsolvent master studija sa najboljim ocjenama. Trenutno nije zaposlen i učestvovanje na konkursima mu je jedini način da dođe do zarade.

“Smatram da sam pošteno ispunio sve uslove predviđene konkursom, mnogo sam uložio vremena i volje, te je moj rad izabran kao najbolji. Smatram da mi nagrada pripada kao pobjedniku izabranog grba kojeg je prihvatio gradonačelnik, a potom i skupština grada”, priča Draško.

On dodaje da će ukoliko nadležni ne ispoštuju obavezu prema njemu, iskoristiti sve pravne mehanizme da se zaštiti i ostvari svoja prava.

Nakon što je obaviješten da neće dobiti nagradu, Draška zanima šta je sporno po pitanju njegovog grba, te zašto nagrada koja mu sljeduje kao autoru izabranog rada neće biti isplaćena?!