Iz moje perspektive
0

Autoputem i strujom protiv građana samih

Piše: Marin Bago (Udruga 'Futura')
U našoj redovnoj rubrici 'Iz moje perspektive' pročitajte osvrt koji je pripremljen u mostarskoj Udruzi za unapređenje kvaliteta življenja 'Futura' u kojem se razmatraju dva vrlo aktuelna pitanja u našoj domovini - cijene električne energije i izgradnja autoputa.

Obraćamo se povodom raznih pokušaja sprječavanja razvoja lokalnih zajednica. Očito je da je postala praksa staviti privatne pojedinačne interese i interese raznih lobija i grupa ispred interesa građana. To se najbolje vidi iz primjera izgradnje autoputa i namjere za povećanjem cijena električne energije.

Gradnja autoputa kroz Hercegovinu je ključna stvar za razvoj regije. Dobre komunikacije će omogućiti povećanje prometa roba, ljudi i usluga, što znači bolji život za sve. Pozivanje na nacionalni interes i odgađanje gradnje je nešto što se nikako ne smije dopustiti. Odgoda gradnje znači gubljenje novca i vremena, što je u biti stvarno ugožavanje nacionalnih interesa svih naroda koji žive u Hercegovini.

Pokretanje javnih radova je možda i jedina šansa da naše društvo iziđe iz duboke krize u kojoj se našlo. Trasa koridora Vc je stvar struke i profesionalnih kompetencija, a moramo priznati da mišljenja iste nemamo priliku čuti u medijima što stvara dodatnu konfuziju i plodno tlo za razne maliverzacije. U pravilu, uvijek na štetu građana.

Zahtjevi koji dolaze od elektroprivreda u FBiH za povećanjem struje od 10% na ime povećanja naknada za korištenje hidropotencijala su suprotni interesima potrošača, svih građana. Svaki potrošač zna da poduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije svake godine ostvaruju veliki profit. Plaćanje naknada općinama u kojima se koristi hidropotencijal je direktno vezana za razvoj istih.

Ti bi novci morali biti utrošeni isključivo za razvojne projekte u tim općinama. Te stvari direktno utječu na kvalitetu života građana i uzimajući u obzir da su potrošači još uvijek vlasnici i elektro poduzeća i hidropotencijala u općinama u kojima žive, u njihovom je interesu da se više novca ulaže u projekte za dobrobit svih, nego da elektro poduzeća ostvaruju profit koji se gubi u bespućima silne administracije.

Smanjenje profita kompanija i prebacivanje novca koji će se uložiti u općine je odlična stvar za potrošače, naravno, bez poskupljenja struje jer će se opet sve slomiti preko leđa potrošača tj. građana. Profit tih poduzeća, još uvijek naših, potrošačima ništa ne znači ako neće osjetiti boljitak njihovim poslovanjem.

Autor je predsjednik Udruge za unapređenje kvaliteta življenja 'Futura'.

Pošaljite nam i vi svoj tekst o vama interesantnoj temi.