Zakon je tu da se krši
0

Automobili parkirani na travi u zaštićenom području Bijambara

Piše: Nedžad Jamaković
Iako je područje oko bijambarskih pećina u Kantonu Sarajevo proglašeno zaštićenim pejzažom te je u njemu zabranjen saobraćaj, osim uz dozvolu nadležne ustanove, naš čitatalac nam je poslao fotografije od 17. jula na kojima se vidi koliko se poštuje Zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža Bijambare.

O kakvom se prekršaju radi najbolje govore propisane kazne za neovlašteno saobraćanje tim prostorom. Tako će firme čije se vozilo zatekne tu bez dozvole biti kažnjene s 5.000-10.000 KM, fizičke osobe s 500-1.000 KM, a odgovorne osobe s 1.000-2.000 KM.

Na ulazu u područje postavljena je kapija na kojoj je uposlen čuvar, a posao su dobili i nadzornici koji kontrolišu primjenu zakona. Svi oni su uposlenici kantonalne Javne ustanove za zaštićena prirodna područja, pod čijim su nadzorom Vrelo Bosne, Bijambare i Skakavac. Ta je ustanova nadzor nad Bijambarama preuzela 1. jula.

"I dijete kad se rodi treba ga ljuljati"

Njen direktor Osman Delić je za Sarajevo-x.com izjavio da će red na Bijambarama biti uveden, samo što je za to potrebno vrijeme.

"I dijete kad se rodi treba ga ljuljati. Nama je sad problem činjenica da na tom području imamo devet vlasnika zemljišta kojima država nije isplatila naknadu, jer oni sad samo ograničeno mogu koristiti svoje zemljište. Bilo bi previše ako bismo im zabranili da još ulaze vozilima do svojih imanja. Zato ćemo njima izdati dozvole uz koje će oni moći neometano proći kroz kapiju", kazao je Delić, dodajući kako i on ostavlja automobil pred kapijom na Bijambarama.

Pomoćnica ministra za prostorno uređenje Kantona Sarajevo Zijada Krvavac nam je rekla da na ovom području u zaštićenim zonama i 1 i 2, mogu saobraćati dostavna vozila za ugostiteljske objekte (sad je tu samo planinarski dom), vozila interventnih službi (policija, vatrogasci, Hitna pomoć) te druga vozila uz odobrenje Delićeve ustanove (npr. vlasnici zemljišta, invalidne osobe...).

"Tih vlasnika nema puno i njihovim ulaskom vozilima u područje neće se izgubiti svrha zabrane saobraćaja tu. Treba istaći da je usvojen i razvojni plan ovog područja tako da će tu biti još objekata, a čitav prostor će biti jako ugodan za posjetitelje i turiste", rekla je Krvavac.

Osman Delić je obećao da će provjeriti pod kojim su uslovima u zaštićeno područje ušla vozila s fotografija koje nam je poslao naš čitalac, te će poduzeti odgovarajuće korake.

"Vrlo brzo, već za sedam dana, će se znati ko ima pravo ulaska u područje uz naše dozvole, tako da više neće biti ovakvih incidenata", najavio je Delić.

Manifestacija ratnih vojnih invalida

Istaknuo je kako su u subotu (na dan kad su snimljene fotografije) ratni vojni invalidi imali manifestaciju na Bijambarama, te im je omogućeno da uđu vozilima u to područje. Dodaje kako čuvari često izađu u susret organizatorima izleta za djecu, pa im dozvole da prebace hranu do mjesta na kojem odsjednu. Također, na ovom području, nastavlja Delić, izvode se određeni radovi, pa se propuste se i njihova vozila...

"Kakogod, svi oni koje propuste čuvari i koje će ubuduće propuštati uz dozvole, uključujući i vlasnike zemljišta, morat će se pridržavati propisa i neće smjeti parkirati automobile na travi. Vlasnici će za nekoliko dana dobiti godišnje dozvole, a izdavat ćemo i jednokratne (dnevne) dozvole za invalide, civilne žrtve rata i druge za koje procijenimo da postoji potreba da ulaze vozilima na ovo područje", istakao je Delić.

Zakon kojim su Bijambare postale zaštićeno područje usvojen je još 2003. godine, da bi potom bile rađene njegove izmjene i dopune, nakon čega je objavljen u službenim novinama 31. marta 2010.