Mostar kao centar promocije
0

Autohtoni hercegovački proizvodi na jednom mjestu

Piše: N. Jamaković
Predstavnici nevladine organizacije Ucodep i Udruženja “Okusi Hercegovinu” danas će, u 11.30 sati, svečano otvoriti Centar za promociju tipičnih proizvoda i teritorije Hercegovine. Otvorenje će biti upriličeno u mostarskom Centru za kulturu.

U novootvorenom centru već je, kako nam je kazala predsjednica Udruženja "Okusi Hercegovinu" Svijetlana Sakić, opremljena trgovina za prodaju poljoprivredno - prehrambenih i zanatskih proizvoda. Objekat se nalazi 10 metara od Starog mosta u Mostaru.

"Prodavnica ima 20 kvadrata i tu ćemo nuditi zanatske proizvode od bakra, drveta (rezbarije, bukare, zdjele za puru), od vune (tepisi, serdžade, čarape), te prehrambene i druge proizvode (slatko od šljiva i smokava, med, vina, hercegovačke likere i rakije, čajeve, kreme)", pojašnjava naša sagovornica.

Ističe kako će se tu naći i proizvodi koji nisu isključivo iz Hercegovine, poput slatka od šljiva i smokava iz Goražda, te zdrave hrane iz Gračanice.

"Na spratu iznad prodavnice opremili smo sobu u kojoj ćemo našim mušterijama omogućiti da degustiraju naše tradicionalne proizvode. Očekujemo da će ovaj korak uveliko pomoći našim proizvođačima koji sve manje vide ekonomsku opravdanost onoga čime se bave", govori Sakić.

Centar kojeg vodi Udruženje i “Okusi Hercegovinu” predstavlja jedan od važnijih rezultata projekta “Zaštita i valorizacija poljoprivrednih tradicionalnih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu”.

Najavljena je prezentacija Strategije za valorizaciju trešnje Alice, autohtone i tradicionalne trešnje iz Mostara, definirane od Ucodep-a i lokalnih partnera u saradnji sa Poljoprivredno – prehrambenim fakultetom Sarajevo.

Svečanom otvaranju Centra prisustvovat će, između ostalih, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, italijanski ambasador u BiH Raimondo De Cardona, predsjednik italijanske provincije Arezzo Roberto Vasai, te direktor ureda italijanske kooperacije u Sarajevu Silvano Tabbò.