BiH
7

Autoceste FBiH bez Nadzornog odbora koji bi imenovao upravu, sljedeća sedmica krajnji rok

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
JP Autoceste FBiH trenutno nemaju Nadzorni odbor koji bi mogao imenovati upravljačku strukturu u preduzeću, a sadašnjoj upravljačkoj strukturi mandat ističe sljedeće sedmice.

Krajem prošlog mjeseca istekao je mandat Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH na čijem je čelu bio Zlatan Lovrić.

Lovrić za Klix.ba kaže da sadašnjoj upravi mandat ističe 27. maja i da bi Vlada FBiH sljedeće sedmice trebala imenovati novi Nadzorni odbor koji će potom potvrditi imenovanje nove uprave.

Lovrić pojašnjava da je Nadzorni odbor na čijem je čelu bio usvojio plan rada za 2016. godinu i sve druge bitne odluke koje omogućavaju nesmetan rad JP Autoceste FBiH.

"Nadzorni odbor se sastaje najmanje jednom svaka tri mjeseca, tako da činjenica da isti ne postoji mjesec dana nije preveliki problem. No, ako sljedeće sedmice ne bude riješeno pitanje mogu nastati komplikacije", kaže Lovrić za Klix.ba.

Vlada FBiH je još u martu 2016. dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za imenovanje Đenana Salčina za v. d. generalnog direktora JP Autoceste FBiH. Dva mjeseca poslije, Salčin još uvijek nije sjeo u direktorsku fotelju.

Premijer FBiH Fadil Novalić 25. aprila 2016. godine, nakon sastanka kod predsjednika FBiH Marinka Čavare, kojem su prisustvovali i zamjenica premijera Jelka Milićević, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić te v. d. direktora Autocesta FBiH Jasmin Bučo, rekao je da će uskoro biti završeno imenovanje u Autocestama FBiH.

Novalić je tada potvrdio medijske spekulacije da Salčin nije imenovan jer se HDZ BiH protivio povratku Jasmina Buče na mjesto izvršnog direktor za projektovanje i građenje koje je u međuvremenu pripalo HDZ-u BiH.

Novalić je tada rekao da će Salčin biti generalni direktor, Bučo izvršni direktor za projektovanje i građenje, dok će se za Marina Jelčića, sadašnjeg izvršnog direktora za projektovanje i građenje "naći neko mjesto".

Očigledno da kadrovska križaljka u vladajućoj koaliciji još uvijek nije riješena i da su JP Autoceste svojevrsni taoci sadašnje situacije.

"Ako Vlada FBiH sljedeće sedmice ne riješi ovo pitanje, nastat će haos", kazao je za Klix.ba jedan od članova uprave JP Autoceste FBiH.

Intervjui za nove članove Nadzornog odbora su završeni, ali se još čeka zvanični stav Vlade FBiH.