Demant
0

"Autocesta Zenica-Sarajevo ima Upotrebnu dozvolu"

Sarajevo-x.com
U saopštenju koje smo dobili iz JP Direkcije cesta FBiH demantiraju se navodi u članku objavljenom 17.10.2008. u Večernjem listu, str. 4., pod naslovom „Autocesta Zenica-Sarajevo bez dozvole“, autora Zdenka Jurilja.

Informacija koju je objavio Večernji list, a prenijeli neki bh. mediji, da za autocestu Kakanj – Visoko- Jošanica nije izdana Upotrebna dozvola, nije tačna. Autocesta je građena u fazama po dionicama.

Prva dionica autoceste, dužine 11,8 km, izgrađena je u periodu od 2001. do 2003. godine. Zbog nedostatka finansijskih sredstava nije kompletirana odvodnja na mostovima na toj dionici. Nakon što su sredstva osigurana, radovi na odvodnji su izvedeni u periodu od januara do aprila 2008. godine, čime je u potpunosti kompletirana ova dionica. Komisija za tehnički prijem izvršila je ponovo pregled radova i napravila izvještaje u kojima nema uslovnih primjedbi te predala svu potrebnu dokumentaciju Ministarstvu prostornog uređenja i okoliša FBiH.

Stoga JP Direkcija cesta FBiH, kao implementator ovog projekta, očekuje izdavanje Upotrebne dozvole od ovog Ministarstva.

Druga dionica građena je u periodu od 2005. do 2007. godine i u potpunosti je završena. Za tu dionicu Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša izdalo je Upotrebnu dozvolu u martu 2007. godine .

Treća dionica, dužine 7,6 km, građena je u periodu od 2007. do 2008. godine i također je završena. JP Direkcija cesta FBiH pokrenula je postupak tehničkog prijema dionice u martu 2008. godine. Međutim, Komisija za tehnički prijem, koju je formiralo Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša FBiH, radi vrlo sporo i do danas JP Direkcija cesta FBIH, kao implementator projekta, nije dobila izvještaj. S obzirom da su radovi korektno izvedeni, očekujemo da će i za ovu dionicu narednog mjeseca biti izdata Upotrebna dozvola.