Saopštenje GRAS-a
0

"Autobusi Centrotransa su ugrozili javni prevoz u Sarajevu"

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Povodom uspostavljanja gradskih autobuskih linija Centrotrans Eurolinesa na dvije relacije i to: Dobrinja - Vijećnica i Baščaršija - Hrasnica Uprava GRAS-a oglasila se saopštenjem u kojem ističu da je ugrožen sistem javnog prevoza u Kantonu Sarajevo.

Iz GRAS-a smatraju da navedeni prevoznik nikada nije imao, niti ima rješenje, odnosno dozvolu nadležnih institucija za obavljanje prevoza na navedenim linijama.

"Očito se radi o pokušaju Centrotransa da na sve načine, pa i protuzakonito, upadne na linije GRAS-a, bez obzira na posljedice koje će izazvati takvo stanje, a isključivo zarad privatnih interesa i ostvarivanja profita. Pokušaj upada Centrotransa u sistem javnog gradskog prevoza u gradu Sarajevu predstavlja direktan udar na 125 godina tradicije i ulaganja Grada, građana i uposlenih GRAS-a u ovo preduzeće", saopšteno je.

GRAS tvrdi da se u ovom slučaju radi o istom scenariju koji se provodio i 2004. godine kada je isti prevoznik pokušao "potkupljivačkom politikom u saradnji sa određenim centrima moći upasti u sistem javnog gradskog prevoza isključivo radi ostvarivanja profita".

GRAS će istrajati u sprječavanju nezakonitog upada Centrotransa u sistem linija javnog gradskog prevoza i provođenja ovakve, kako je nazivaju, krajnje tendenciozne i rušilačke politike javnog prevoza u Kantonu Sarajevo.

"U cilju zaštite preduzeća, funkcije javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo i zaštite građana očekujemo od nadležnih institucija da poduzmu sve zakonom predviđene mjere kako bi se spriječio nelegalan i nezakonit upad prevoznika Centrotrans-Eurolines na linije javnog gradskog prevoza i obmanjivanje javnosti", ističu iz GRAS-a. "Mi ćemo nastaviti i dalje raditi svoj posao poštujući zakonske regulative i propise, a u interesu građana i grada Sarajeva."