BiH
0

Auto-moto savez RS prijeti BIHAMK-u tužbom

SRNA
Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) tužiće Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) zbog nelegalnog preuzimanja nadležnosti i imovine Auto-moto saveza nekadašnje BiH, rekao je generalni sekretar AMS RS Nikola Manojlović.

Manojlović je istakao da se BiHAMK u ratno vrijeme okarakterisao kao nasljednik AMS BiH, iako nije imao potreban broj glasova u skupštini da bi se proglasio nasljednikom.

"Svi naši pokušaji da se formira krovni savez na nivou BiH bili su bezuspješni. Da je ta pozicija usklađena sa zakonom, mi bismo je prihvatili, međutim to se osporava kao i sve što dolazi iz RS", rekao je Manojlović.

Generalni sekretar Asocijacije auto-moto klubova BiH iz Mostara Zoran Pinjuk rekao je da je ova asocijacija u septembru pokrenula tužbu protiv BiHAMK-a, jer smatra da je on na nelegitiman način registrovan.

"U BiH je prije rata postojao AMS BiH koji je brojao nešto više od 80 klubova. Oni su 1993. godine u opkoljenom Sarajevu sazvali Skupštinu saveza AMS BiH i promijenili mu sjedište i naziv, tako da se BiHAMK smatra legalnim nasljednikom AMS BiH, što, u stvari, nije jer na toj skupštini nisu bili predstavnici sadašnje RS i dijela FBiH", istakao je Pinjuk.

Generalni sekretar BiHAMK-a Elmedin Bajramović rekao je da je čuo za tužbu Asocijacije auto-moto klubova BiH zbog, ali da je još nije dobio i da je zato ne može komentarisati.

On je naglasio da 1993. godine nije formiran BiHAMK, već da je samo ime AMS BiH promijenjeno, odnosno vraćeno staro ime iz 1946. godine.