Održana press konferencija
0

Austrijska podrška visokom obrazovanju u BiH

Sarajevo-x.com
U Business centru Unitic u Sarajevu je danas održana press konferencija povodom održavanja dvodnevne konferencije "Austrijska podrška visokom obrazovanju u BiH“, koju je organizirao World University Service Austria (WUS Austria) pod pokroviteljstvom Austrijske razvojne agencije (ADC). Ovom su prilikom predstavljeni dosadašnji projekti, budući planovi, te zaključci sa održane konferencije.

Na press konferenciji prisutnima su se obratili Donatus Kock, ambasador Republike Austrie, Nihad Fejzić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, Amira Omanović, Austrijska razvojna agencija u BiH, Almir Kovačević, izvršni direktor WUS Austria Graz i Dino Mujkić, regionalni menadžer WUS Austria BiH.

Prema riječima Dine Mujkića povod održavanja ove konferencije je višestruk: obilježavanje 17 godina rada WUS Austria u Bosni i Hercegovini, za koje je vrijeme uz finansijsku podršku ADC uložen trud i znanje u reizgradnju i unaprijeđenje visokoškolskog obrazovanja, te seminar pod nazivom “Uslovi i standardi za razvoj i implementaciju doktorskih programa u BiH”.

Na početku svog obraćanja Donatus Kock je istakao:

"Moram reći da je za Austriju ova retrospektiva od 17 godina, koliko je WUS Austria prisutan u BiH, veoma bitna, a posebno jer se radi o visokom obrazovanju. Na samom početku ta pomoć je bila više humanitarnog karaktera a kasnija je prerasla u jedan partnerski odnos, na što smo jako ponosni, a posebno što nakon ovog perioda možemo vidjeti plodove našeg zajedničkog rada“.

U svom obraćanju novinarima Amira Omanović je u ime Austrijske razvojne agencije istakla da je veoma bitno što WUS nije donio već razvijene modele i pokušao ih uklopiti u programe visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Taj proces je podrazumjevao saradnju i dijalog sa univerzitetima u BiH kroz koju se dolazilo do najboljih riješenja.

U proteklom je periodu ADC, kroz različite, uspješno implementirane programe od strane WUS Austria, u visoko školstvo BiH uložio gotovo 15 miliona eura.

Sutra će WUS Austria, kroz zaseban seminar, na konferenciji referirati i na probleme osmišljavanja, upravljanja i primjene doktorskog obrazovanja, koji je prepoznat kao jedan od problema od vitalnog značaja ne samo u BiH, nego i širom Evrope.