BiH
0

Austrijska podrška bh. visokom obrazovanju vrijedna 840.000 eura

NINA
Danas su u Sarajevu rektori sedam bh. univerziteta potpisali ugovore s austrijskim ambasadorom, kojima Republika Austrija nastavlja s dugogodišnjom podrškom visokom obrazovanju u BiH i to ovaj put s dva nova projekta u ukupnom iznosu od 840.000 eura, koji predstavljaju izravnu pomoć visokom obrazovanju i znanstveno-istraživačkom radu u BiH.

Prvi projekt podrške univerzitetima u BiH za predstojeću akademsku godinu ima četiri programska težišta. To su programi ''Brain Gain'' koji bi trebalo privući profesore da se vrate u regiju, da predaju kao gostujući profesori na univerzitetima u BiH, a ''Course Development'' ima za cilj pružiti podršku univerzitetskom nastavnom osoblju u razvijanju znanstveno-nastavnih programa, s posebnim naglaskom na integraciju u evropsko područje za visoko obrazovanje.

''BiH eLearning'' treba podržati tradicionalno obrazovanje, dok ''Balkan Case Challenge'' predstavlja takmičenje koje se koristi metodom studije slučaja, gdje je jedan od glavnih ciljeva primjena teorijskog znanja u praktični rad.

Projekt ''FP6 – Informativno tijelo za BiH'' predstavlja sasvim novi projekt u austrijskoj podršci visokom obrazovanju, a namjera mu je da promovira sudjelovanje bh. istraživača u šestom evropskom okvirnom programu za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstriranje.

''Ulaganje u visoko obrazovanje predstavlja investiciju u budućnost. Ponosni smo što imamo usku saradnju sa univerzitetima u BiH i zato što studenti rado prihvaćaju mogućnosti koje im pružamo s obje strane. U Austriji studira blizu 3.000 bh. studenata i oni spadaju u najbolje studente. Željeli bismo da to nije jednosmjerna ulica, nego i da studenti iz Austrije mogu doći u BiH'', izjavio je Gerhard Landl, veleposlanik Republike Austrije u BiH.

Boris Tihi, rektor sarajevskog Univerziteta, rekao je da su se ovi projekti pokazali kao izvrsna rješenja i da su svi bh. univerziteti maksimalno iskoristili mogućnosti koje oni pružaju.

''Vlada Austrije pruža najkonkretniju i najdugoročniju pomoć BiH od svih zemalja s kojima sarađujemo. Nadam se da ćemo ovu pomoć iskoristiti na najbolji način sa zajedničkim ciljem da visoko obrazovanje zaista doprinese razvoju ljudskih čimbenika koji su jedina šansa da BiH postane samoodrživa zemlja'', kazao je Tihi.

Programi će biti implementirani posredstvom svjetskih univerzitetskih centara Austrije i BiH.