BiH
0

Austrijanac se izjasnio da nije kriv za saobraćajnu nezgodu u kojoj je poginula Safeta Ibrić

FENA
Karl Seiser (53), koji se optužnicom Kantonalnog tužilaštva ZDK-a tereti da je 8. novembra skrivio tešku saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedna osoba izgubila život, izjasnio se danas da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret.

Seiser, stalno nastanjen u Beču, optužnicom se tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 333. stav 1. KZFBiH. Prema toj optužnici, Karl Seiser je 8. novembra 2007. oko 16 sati u Zenici upravljajući vozilom "peugeot 407" (W 50615 U), krećući se magistralnim putem M-17 Sarajevo - Doboj, iz pravca Doboja u pravcu Sarajeva, u neposrednoj blizini benzinske pumpe Kalen, svojim vozilom prešao na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera te prednjim dijelom svog vozila udario u prednji dio vozila "golf "(894-A-954), kojim je upravljala Safeta Ibrić iz Zavidovića.

Tom prilikom Ibrić je zadobila smrtonosne povrede.

Prema navodima Tužilaštva, u momentu nezgode Karl Seiser je imao koncentraciju alkohola u krvi od 3,05 gr/kg. Današnje ročište o izjašnjavanju o krivnji, održano je u Kantonalnoj bolnici «Zenica», gdje se Austrijanac nalazi na oporavku. Odbrana je najavila prigovor na potvrđenu optužnicu.