BiH
0

Austrija želi "obrazovni pakt" s Balkanom

FENA
Austrijska ministrica obrazovanja i kulture Elisabeth Gehrer izjavila je u srijedu na konferenciji za štampu u Beču kako želi da na predstojećem neformalnom sastanku ministara obrazovanja Evropske unije sklopi "obrazovni pakt" sa zemljama zapadnog Balkana.

"Cilj je da 'izvozom' obrazovanja podržimo zemlje zapadnog Balkana i doprinesemo njihovom privrednom rastu, a time i stabilizaciji regiona. Zauzvrat ćemo u EU moći da 'uvezemo' više sigurnosti iz toga dijela Evrope", izjavila je Gehrer predstavljajući glavne teme dvodnevnog skupa koji počinje u četvrtak u glavnome austrijskom gradu.

Na neformalnom sastanku ministara obrazovanja EU-a, u petak, učestvovat će i ministri iz zemalja zapadnog Balkana.

"Konkretno, zemlje zapadnog Balkana treba da od 2007. godine budu primljene u tzv. 'programe mobilnosti' EU-a, odnosno razmjene studenata", naglasila je Gehrer.

"Austrija je već proteklih godina podstaknula integraciju tih zemalja u oblasti nauke i obrazovanja EU-a", kazala je austrijska ministrica, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

Gehrer je podsjetila da je, naprimjer, na austrijsku inicijativu 1993. godine začet program za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, poznat po skraćenici CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) kao i da trenutno u zemljama istočne i jugoistočne Evrope radi deset izaslanika iz oblasti obrazovanja zvaničnog Beča.

Na neformalnom ministarskom sastanku EU-a u Beču bit će riječi, kako je najavila ministrica Gehrer, o spajanju programa razmjene studenata kao što su "Comenius", "Erasmus" ili "Leonardo".

Isto tako, prenose agencije, ministri EU-a će raspravljati i o inicijativi za stvaranje jedinstvenoga obrazovnog prostora, kojom je predviđeno da se, ne dirajući u nacionalne obrazovne sisteme, olakša priznavanje stečenih diploma.