BiH
0

Austrija novom donacijom pomaže razvoj visokog obrazovanja u BiH

FENA
U rezidenciji austrijskog ambasadora u Sarajevu danas su potpisani ugovori za projekte Course Development Pogram+ (CDP+) drugog kruga s predstavnicima bh. univerziteta, čiji će projekti dobiti finansijsku podršku Republike Austrije.

Program se implementira u okviru projekta "Podrška visokom obrazovanju u BiH 2005. - 2007." koji finansira Vlada Republike Austrije, u okviru Austrijske razvojne saradnje sa zemljama jugoistočne Evrope.

Ukupan budžet ove podrške je oko 1,5 milion KM, a vrijednost CDP+ programa iznosi gotovo 462.000 KM.

Cilj cjelokupnog projekta je unaprijediti nastavu na bh. univerzitetima kako bi se oni integrirali u evropsko područje visokog obrazovanja, podstaći fakultete na uvođenje novih predmeta te korištenje inovativnih pristupa u već postojećim predmetima.

Odlazeći prvi sekretar austrijske ambasade u Sarajevu Christian Ebner naglasio je kako reforma visokog obrazovanja predstavlja jedno od najvažnijih pitanja u BiH. Ona treba zajedničku podršku međunarodne zajednice i svih bh. strana.

Vrijednost danas potpisanih devet ugovora i 11 kurseva iznosi oko 170.000 KM i oni predstavljaju nastavak prvog kruga programa. Tada je za 20 potpisanih ugovora donirano oko 300.000 KM.

Ebner je naglasio da će novac biti namijenjen razvoju različitih oblasti visokog obrazovanja, kao što su digitalna tehnologija, medicina, farmacija, hemija i biznis. U projektu učestvuje čitav akademski sektor BiH, ne samo iz Sarajeva već i drugih gradova, kao što su Banja Luka i Mostar.

U okviru cjelokupnog programa podrške visokom obrazovanju realizirat će se 29 projekata, odnosno 41 kurs.

"Ovaj će projekt s tehnološkog stanovišta dovesti BiH bliže evroatlantskim intergracijama, a univerzitetskim će institucijama omogućiti lakšu komunikaciju s drugim univerzitetima u Evropi", kazao je Ebner.

Regionalni menadžer WUS Austrija Dino Mujkić smatra kako visoko obrazovanje već sada jeste, a i treba da ostane glavni fokus BiH, jer je to osnova razvoja zemlje. Svi ovi projekti, dodao je, imaju za cilj provesti cjelokupnu reformu visokog obrazovanja u BiH do 2010. godine.

Republika Austrija do sada je u razvoj visokog obrazovanja u BiH uložila oko 30 miliona KM, što je čini najvećim internacionalmnim donatorom u visoko obrazovanje.