BiH
737

Austrija ne ostavlja na cjedilu BiH i Srbiju

FENA
Nakon katastrofalnih poplava na Balkanu, Austrija ne ostavlja na cjedilu Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Kako je saopćeno iz Ambasade Austrije u BiH, predstavnici austrijske Savezne vlade, organizacija za intervencije u slučaju prirodnih nepogoda i ugrožene sigurnosti građana i nevladine organizacije, te Austrijska radio-televizija ORF, obavijestili su danas, prilikom konferencije za medije u Ministarstvu za Evropu, integracije i vanjske poslove u Beču, o tekućoj i planiranoj pomoći.

Austrija, u smislu svoje humanitarne tradicije i obzirom na akutnu i tešku humanitarnu situaciju u Bosni i Hercegovini i Srbiji, podržava zajedničke humanitarne napore međunarodne zajednice država.

Savezni ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz obratio se austrijskoj Saveznoj vladi zahtjevom i ona je jučer odobrila iznos od milion eura iz Fonda za katastrofe u inostranstvu, od čega će po polovina ići dvjema najteže pogođenim zemljama: Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Kao što je obznanjeno danas, Austrijska radio-televizija ORF, sa svojim partnerima, započinje - sada već jedanaestu - Akciju "Susjed u nevolji“, koja ovaj put ima moto „Poplave u jugoistočnoj Evropi“. Akciju "Susjed u nevolji“ osnovala je 1992. godine Austrijska radio-televizija ORF zajedno sa Crvenim križem i Karitasom, kako bi se profesionalno implementirala enormna spremnost za pomoć koju su pokazali Austrijanke i Austrijanci povodom rata u bivšoj Jugoslaviji.

"Susjed u nevolji" se ubrzo razvio u najveću privatnu inicijativu pomoći za ljude na Balkanu. U sljedećih osam godina Austrijanke i Austrijanci su donirali ukupno 125 miliona eura za svoje susjede koji su patili u nevolji.