BiH
3

Australski mediji: Sarajevo je izraslo u kulturno srce Balkana

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Novinar australskog lista The West Australian, Jim Gill, nedavno je boravio u Sarajevu. U opširnoj reportaži iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, on podsjeća na Zimske olimpijske igre 1984., opsadu grada na Miljacki, opisuje arhitekturu Sarajeva, piše o cijenama hrane i pića...

Za Gilla, ovo je bila četvrta posjeta Sarajevu, u kojem je ovaj put odsjeo dva dana. Tokom posljednjeg boravka zaustavila ga je televizijska ekipa.

"Sarajevo volim svaki put sve više. Upravo sam odličnu kafu u centru grada platio manje od jednog eura. Tamo gdje ja živim, vjerovatno bi me to zadovoljstvo koštalo četiri puta više", bio je odgovor Australca na pitanje bh. novinara da li misli da su hrana i piće skupi u glavnom gradu BiH.

Nadalje, u svojoj reportaži Gill navodi da je Sarajevo u protekla dva desetljeća izraslo u kulturološki centar Balkana, da je živo, uzbuđujuće i optimistično mjesto nad kojim se nadvija nedavna užasna historija.

"Večeras sjedim u jednom od lokalnih kafića i gledam kako lijepo odjeveni građani koračaju popločanim ulicama. Nezamislivo mi je da su tokom '90-ih godina sa ovih ulica ljudi bježali kako bi izbjegli granatiranje i snajperske hice. Ponosni domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine tokom višegodišnje strašne opsade pao je na koljena 'zahvaljujući' srpskoj vojsci. Blizu 14.000 građana poginulo je u blokiranom gradu čija je opsada trajala duže od opsade Lenjingrada i Staljingrada u Drugom svjetskom ratu. Podsjetnici na tu katastrofu vide se u svim dijelovima grada", piše Gill.

Autor reportaže podsjeća da su umrli i poginuli tokom opsade ukopavani gdje je to bilo moguće, u parkovima, po okolnim brdima pa i unutar olimpijskog kompleksa.

"Hiljade križeva i bijelih nadgrobnih spomenika najbolje ilustruju i podsjećaju na tužni period nedavne sarajevske prošlosti. Grad je preživljavao zahvaljujući tajnom tunelu koji je vodio do aerodroma, a koji su kontrolisali vojnici Ujedinjenih nacija. Danas taj tunel služi kao turistička atrakcija grada", dodaje australski novinar.

"Najupečatljivi dio grada je stara turska četvrt (Baščaršija), gdje sve vrvi od života. Uske popločane ulice i mali dućani sagrađeni su za vrijeme vladavine Turaka na ovim prostorima. U ovom relativno malom prostoru možete vidjeti džamije, katoličke i pravoslavne crkve te sinagoge. Nije bez razloga Sarajevo često opisivano kao 'evropski Jeruzalem'. Kulturne i religijske raznolikosti grada su izvanredne. Lijepo je lutati gradom bez nekog posebnog cilja", piše Gill, koji je u Sarajevu boravio dva dana u sklopu turneje "Duša Balkana".