BiH
36

Australija: Bosanac zakletvu morao položiti ispod fotografija Mladića i Karadžića

Klix.ba
Jedan Bosanac i Hercegovac bio je primoran položiti zakletvu za australijsko državljanstvo u sali sa fotografijama haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Taj incident izazvao je veliku buru u australijskom gradu Charles Sturt te je Gradsko vijeće bilo primorano da se javno izvini.

S obzirom na to da se na Gradskoj vijećnici popravlja krov sve zvanične ceremonije premještene su u Srpski kulturni centar "Sveti Sava" u tom gradu. Jedan Bosanac i Hercegovac, koji je u tom periodu trebao zvanično dobiti australijsko državljanstvo, zakletvu je morao položiti ispod fotografija Mladića i Karadžića, optuženika za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini.

On nije želio stati pred kamere, ali je njegov prijatelj Samir Hasić kazao kako je to bio šok za cijelu zajednicu.

"To je bio šok za njega, kao i za cijelu zajednicu jer se ceremonija održavala na mjestu gdje su na zidu okačene fotografije osumnjičenih za ratne zločine", kazao je Hasić.

Gradonačelnica Kristen Alexander istakla je da je veoma važno da se takve ceremonije zaštite od bilo kakve politizacije.

Gradsko vijeće Charles Sturta izvinilo se Bosancu i Hercegovcu, a ubuduće takve ceremonije će se održavati na drugom mjestu.