Svjetski dan kontracepcije
0

Asocijacija XY: Neka svaka trudnoća u BiH bude željena

Klix.ba
Asocijacija XY će 26. septembra u u Sarajevu i Banjoj Luci, u periodu između 11 i 15 sati, kroz različite aktivnosti a pod motom "BiH - zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena" obilježiti Svjetski dan kontracepcije.

Jedna od centralnih aktivnosti jeste sastanak o temi "Siguran pristup sredstvima za zaštitu reproduktivnog zdravlja - promoviranje nacionalnog vlasništva". Na ovom skupu će biti predstavljeni rezultati istraživanja sprovedenog tokom 2011. godine od strane Međunarodne federacije za planiranje porodice - Evropska mreža i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda iz Istočne Evrope i Centralne Azije, a koje se tiče analize o planiranju porodice i reproduktivnog zdravlja u sedam zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije s fokusom na BiH.

Planirano je da sastanku prisustvuju predstvanici ministarstava zdravstva Federacije i Kantona Sarajevo, UNFPA, privatnog i javnog medicinskog sektora, predstavnici farmaceutskih kompanija i nevladinih organizacija. Sastanak će se održati u hotelu Art (bivši hotel Europa Garni), adresa Vladislava Skarića 3 u periodu između 11 i 13 sati.

Pored sastanka zvaničnika ovaj globalni događaj će obilježiti i na desetine volontera Asocijacije XY koji će u Sarajevu i Banjaluci na lokacijama Trg Djece Sarajeva/Trg Krajine kroz interaktivne radionice na otvorenom naziva "Uči gdje stigneš" i dijeljenje promotivnog i edukativnog materijala prenijeti javnosti ovogodišnji slogan manifestacije „BiH- zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena“. Ulične akcije će biti realizovane u periodu između 12:00 i 15:00.

Svjetski dan kontracepcije predstavlja globalnu kampanju sa misijom da podigne svijest o kontracepciji te, da pruži priliku mladim ljudima da odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju donose na osnovu valjanih i provjerenih informacija. Pod motom "BiH – zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena" SDK 2012. se fokusira na potrebi da mladi unaprijed razmisle i da na taj način u svoje planove za budućnost ugrade i kontracepciju kako bi prevenirali neplanirane trudnoće i spolno prenosive infekcije.

SDK je redovan godišnji događaj koji se još od 2007. obilježava 26. septembra, gdje mnogobrojne zemlje širom svijeta organizuju različite događaje kako bi obilježili ovaj značajan datum a ujedno i pokazali svoju posvećenost u podizanju svijesti o kontracepciji, kao i poboljšanju obrazovanja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.