"Ne bojimo se, radimo zakonito"
2

Asocijacija studenata Srebrenice: Istrage protiv nas imaju za cilj zastrašivanje povratnika

Klix.ba
Udruženje Asocijacija studenata Srebrenice, članica Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" i Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" jučer upozorilo, kako kažu, na nastavak institucionalnog pritiska i zastrašivanja povratničke populacije u entitetu Republika Srpska, čime se nastavljaju kršiti osnovna ljudska prava građana BiH garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom i zakonima BiH i entiteta.
Pismo je proslijeđeno na adrese međunarodnih organizacija u BiH (OHR, Delegacija Evropske unije, OSCE i Vijeće Evrope), ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, Predsjedništvu BiH, Ministru sigurnosti BiH, Ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH, Predsjedniku FBiH, Premijeru FBiH, Federalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica kao i Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Asocijacija studenata Srebrenice u pismu navodi: "Usprkos činjenici da je legitimitet i legalnost izbora u Srebrenici potvrđena od strane Suda BiH i Centralne izborne komisije BiH, i dalje smo predmetom pritiska i zastrašivanja institucija entiteta Republika Srpska.

Podsjećamo da su institucije Republike Srpske, od MUP-a, preko Tužilaštva, do samog Predsjednika entiteta preko pola godine aktivno uključene u koordiniranu kampanju zastrašivanja organizacija i aktivista koji su bili uključeni u legalnu, legitimnu te na kraju i uspješnu građansku kampanju 'Glasaću za Srebrenicu'.

Naime, Okružno tužilaštvo u Bijeljini je naložilo Poreznoj upravi RS Zvornik da izvrši finansijsku provjeru i uvid u dokumentaciju Asocijacije. Asocijacija studenata Srebrenice kao ni ostale članice Koalicije 'Prvi mart' nema ništa protiv finansijske kontrole te štaviše ohrabrujemo takav čin jer znamo da smo sve radili i radimo po postojećim zakonskim propisima entiteta i države Bosne i Hercegovine. Ali, svjesni smo toga da finansijska provjera po nalogu Okružnog tužilaštva u Bijelini odnosno tužioca Ranka Kerovića, znači da se istraga protiv nas vodi isključivo zato što smo pobijedili Milorada Dodika i SNSD na lokalnim izborima u Srebrenici. Nastavak ovakve vrste pritiska entitetskih institucija svjedoči da imamo posla sa diktaturom koja je ponovo uvela delikt mišljenja i verbalni delikt kao sredstvo represije nad neistomišljenicima.

Otvorenost Predsjednika Republike Srpske u njegovim javnim prijetnjama nama i našim porodicama nas navodi da zaključimo da je njegov cilj da do idućih izbora uradi sve što je u njegovoj moći da bi se pridružio posljednjem diktatoru u Evropi, Aleksandru Lukašenku. Međutim, za razliku od Lukašenka, Milorad Dodik djeluje u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma koji svim građanima daje mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta, u skladu sa Aneksom VII, a Zakon o prebivalištu BiH im daje jasnu mogućnost izbora mjesta u kojem će biti prijavljeni.

Imajući u vidu činjenicu da Građanska koalicija 'Prvi mart' djeluje u skladu sa svim mogućnostima koje nam pruža Dejtonski mirovni sporazum, smatramo da je napad institucija Republike Srpske na temeljna prava zagarantovana tim sporazumom ujedno i pokušaj rušenja tog međunarodnog sporazuma.

Stoga, od Vas, predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i institucija Bosne i Hercegovine tražimo da spriječite kontinuirano, sistemsko i sistematsko zastrašivanje i pritisak na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska te omogućite provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i entiteta koji bezuslovno garantiraju pravo na povratak, slobodu udruživanja te slobodu kretanja i izbora prebivališta", stoji u pismu.