BiH
0

Asocijacija Akademac: Praksa povezuje visoko obrazovanje i biznis sektor

Nedostatak prakse na većini studijskih programa univerziteta u BIH jedan je od gorućih problema obrazovanja jer studenti, bez prakse tokom školovanja, nisu spremni ra rad.

"Studentima je u interesu da ono što su naučili na fakultetima odmah mogu primjeniti kada se zaposle, a istovremeno, poslodavci moraju znati da dobijaju radnike koji odmah mogu početi kvalitetno da rade", naglasio je Denis Mušić, profesor Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, fakulteta koji predstavlja jedan od primjera kako se fakulteti trebaju prilagođavati potrebama tržišta.

Poslodavci, u većini slučajeva, traže uposlenike sa kvalitetnim teoretskim i praktičnim znanjem, koje je prilagođeno njihovim potrebama. Krajnja negativna posljedica ovog problema jeste da, studenti koju završavaju visoko obrazovanje, imaju veoma malo, ili nikakvo, usvojeno praktično znanje povezano sa potrebama poslodavaca.

Kada se manjak prakse poveže s upisnim politikama koje ne odgovaraju zahtjevima tržišta, imamo svršene studente sa fakultetskim diplomama i sa malo praktičnog iskustva, te slabo razvijenim kompetencijama i vještinama. Nastavni planovi i programi univerziteta u BiH se veoma sporo ili nikako usklađuju sa trenutnim naučnim dostignućima u društvenim i tehničkim oblastima. Gotovo nikako s potrebama biznis sektora.

Profesor Mušić je predstavio primjere dobre prakse povezivanja kompanija sa Fakultetom informacionih tehnologija Mostar na okruglom stolu u hotelu Europa u Sarajevu 31.3., kojeg je organizovala asocijacija „Akademac“. Asocijacija ima za cilj unapređenje kvalitete visokog obrazovanja kroz povezivanje poslodavaca i fakulteta, a ona okuplja 60 značajnih pojedinaca iz sfere visokog obrazovanja, biznisa i političkog i društvenog života kao i ljude, koji se bave pitanjima visokog obrazovanja, ekonomskih promjena i društvenog napretka.

"Profesori, studenti, biznismeni, javni službenici, donatori, svi zajedno smo radili godinu dana na identifikaciji ključnih problema i na mogućim rješenjima. Asocijacija će u narednom periodu zagovarati uspostavljanje posebnog tijela pri svakom fakultetu, koje će se baviti povezivanjem poslodavaca i fakulteta, kako bi se intenzivnije radilo na uspostavljanju prakse", navodi program menadžer "Akademca" Ante Jurić Marijanović.

Važnost ovog problema je prepoznala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAiD), te podržala rad Asocijacije, u cilju pronalaženja rješenja za probleme nedostatka prakse, neusklađenosti upisne politike s tržištom rada i neadekvatnih nastavnih planova i programa.

Akademac radi na povezivanju svih ključnih aktera – države, univerziteta, poslodavaca, nevladinog sektora i donatora, kako bi zajednički iznjedrili moguća riješenja za ovaj kompleksan problem.