BiH
214

Asmir Begović najbolji filantrop među javnim ličnostima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon tromjesečne kampanje promocije filantropije u Bosni i Hercegovini večeras su u Vijećnici dodijeljene nagrade "Dobro za filantropiju".

Na svečanoj ceremoniji su proglašeni pobjednici kao i firme koje su ove godine najviše brinule o zajednicama u kojima djeluju.

U užem izboru za pobjednike nagrade "Dobro za filantropiju", u organizaciji fondacije "Mozaik", našlo se 29 pojedinaca i 22 kompanije.

Nagrada je dodijeljena u dvije kategorije, za kompaniju i to malu, srednju i veliku kompaniju, te za pojedinca koji se posebno ističe po filantropskim davanjima. Nagrada su dobili i mladi filantrop ili filantropistica te jedna javna ličnost.

Nagradu "Dobro za filantropiju" za individualni doprinos dobili su gloman reprezentacije BiH Asmir Begović, u kategoriji javnih ličnosti, te Elvir Karalić, a nagradu najmlađe filantropice dobila je Nadina Habibović.

Nagradu za kompanije koje su ove godine najviše brinule o zajednicama u kojima djeluju dobile su kompanije Enco, R&S, DM Drogerie Markt i Authority Partners, predstavništvo u BiH.

Lejla Kusturica, menadžerica za filantropiju fondacije "Mozaik", izjavila je da su večeras proglašene osobe i kompanije koje su bile najsolidarnije u prethodnom periodu u BiH.

"Sve je započelo 17. avgusta kada su građani i građanke širom BiH nominovali osobe i kompanije za koje smatraju da se brinu o društvu. To je rezultiralo procesom koji je trajao dva mjeseca, a onda je komisija izabrala one za koje je smatrala da su bili najsolidarniji", kazala je Kusturica.

Naglasila je kako dosadašnja praksa pokazuje da BiH može biti zemlja dostojanstvenog života za sve građane kada bi se ljudi međusobno više pomagali.

"BiH može biti zemlja dostojanstvenog života svakog čovjeka samo ako svi radimo skupa. Solidarnost jeste vrijednost koju u BiH baštinimo. U BiH postoji puno krasnih priča o kojima se ne priča mnogo. Večerašnja ceremonija ima za cilj da svjetlo stavi na one primjere koji društvo vode ka naprijed i daju nadu i pokazuju da mi možemo bolje", rekla je predstavnica fondacije.

Dodala je da je jedan od ciljeva nagrade i nastavak promovisanja i stimulisanja filantropije u BiH, s ciljem motivisanja što većeg broja osoba i kompanija da daju direktnu podršku akcijama za razvoj zajednica u kojima djeluju.

Projekt SIGN za održivost, u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada, finansirala je Evropska unija, a sufinansirao Balkanski fond za demokratiju.