BiH
12

Aslan: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao judaizam drugim Jevrejima

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Reza Aslan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Reza Aslan, američko-iranski autor, univerzitetski profesor i stručnjak za religijska pitanja s Univeziteta California, izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu povodom promocije njegove knjige "Zealot: Život i vrijeme Isusa Nazarećanina" da je njome pokušao "kopati" kroz slojeve tumačenja, mitova i dogmi o Isusu Kristu koji je u proteklih 2.000 godina predstavljao mnoge različite stvari za različite ljude da bi došao do njega samog - Jevreja koji je živio u Galileji prije dva milenija.

Dodao je da je, ako se zanemare kršćanski izvori o Isusu, o njemu kao historijskoj ličnosti pozato vrlo malo, ali je poznato mnogo o svijetu u kojem je živio - Palestini, u prvom stoljeću koja je bila mjesto ratova i pobuna, apokaliptičnih očekivanja i pojave brojnih harizmatičnih učitelja koji su tvrdili da su mesije i obećavali oslobođenje od Rima.

Ono što ga, kao historijsku ličnost, izdvaja od drugih mesija po Aslanovom mišljenju bilo je Isusovo učenje o društvu jer je propovijedao o potpuno novom svjetskom uređenju u kojem bi oni na vrhu i oni na dnu strukture društva bukvalno zamijenili mjesta, bogati bi postali siromašni, a siromašni bogati, radosni bi postali žalosni, a žalosni radosni i takav svijet je nazivao Kraljevstvo Božije.

Autor je istakao da je to zvučalo privlačno za one koji su bili na društvenom dnu i kao prijetnja onima na vrhu, što je rezultiralo Isusovim hapšenjem i pogubljenjem zbog zločina veleizdaje protiv Rimske države, što je vjerovatno i najvažnije razumjeti o životu i smrti Isusa - da ga je pogubio Rim zbog zločina političke prirode a ne jevrejske vlasti zbog bogohuljenja.

Aslan navodi da je Isus u evanđeljima očito drugačije prikazan - Kraljevstvo Božije je predstavljeno kao nebesko koje će nastupiti s krajem svijeta a ne kao stvarno i zemaljsko, a za njegovu smrt su okrivljeni Jevreji umjesto Rimljana, što je nemoguće jer podanički narodi po rimskim zakonima nisu imali pravo na izvršavanje smrtne kazne.

On smatra da je razlog za takvo prikazivanje to što su evanđelja napisana za rimsku a ne za jevrejsku publiku, te je zato prikazan i kao manje Jevrej nego što je stvarno bio i manje politički radikalan, jer je bi bilo teško uvjeriti Rimljane da slijede pokret koji je osnovao čovjek čija se čitava sveštenička služba temeljila na uklanjanju rimske vlasti iz Svete zemlje.

"Ovom knjigom sam pokušao potpuno ukloniti kršćansko tumačenje Isusovog života i predstaviti ga u jevrejskom konekstu njegovog svijeta jer je najvažnije o njemu kao historijskoj ličnosti shvatiti da nije bio kršćanin nego Jevrej koji je propovijedao judaizam drugim Jevrejima, ali da je on i takav jednako zanimljiv i vrijedan poštovanja kao i Isus Krist", naglasio je Aslan.

Također, kazao je da je njegovo učenje o socijalnoj pravdi, o brizi za slabe i siromašne, o suprotstavljanju političkim i vjerskim silnicima danas jednako relevantno kao i prije 2.000 godina.

"On je, bez sumnje, bio čovjek svog vremena i bez obzira na to da li ga želite upoznati kao čovjeka ili nekog vrijednog obožavanja morate upoznati svijet u kojem je živio", potcrtao je Aslan.

Ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Catalfamo rekao je da je posjeta Aslana Bosni i Hercegovini organizirana u okviru programa upoznavanja ovdašnje publike s kulturom SAD-a i njihovim savremanim pisanjima, koji kontinuirano provode.

Reza Aslan danas će održati predavanje na Fakultetu islamskih nauka, a zvanična promocija knjige "Zealot: Život i vrijeme Isusa Nazarećanina" bit će upriličena večeras u 19.30 sati u sarajevskom hotelu "Europe".

Knjigu je objavila izdavačka kuća Buybook.