Sud BiH
0

Asim i Mirjana Karić izjasnili se da nisu krivi

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, optuženi Asim i Mirjana Karić izjasnili su se da nisu krivi.

Optužnica tereti Dragana Makivića za krivično djelo porezna utaja, Huseina Glavaša za krivično djelo pomaganja u učinjenju krivičnog djela porezne utaje i krivično djelo porezne utaje, Smaila Zubčevića za krivično djelo pomaganja u učinjenju krivičnog djela porezne utaje, Asima Karića, Mirjanu Karić, Osmana Kantića i Seniju Kantić za krivično djelo pomaganja u učinjenju krivičnog djela porezne utaje.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Makivić je od 25. augusta do 4. septembra 2004. u svojstvu osnivača i direktora pravne osobe "Madaco“ d.o.o. izbjegao plaćanje poreza od 18.090,00 KM, te dajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima izbjegao plaćanje davanja od 600.660,58 KM, propisanih poreznim zakonodavstvom BiH.

Nadalje, optuženi Glavaš i Zubčević su, kako se između ostalog navodi u optužnici, stavili na raspolaganje učinitelju sredstva za učinjenje krivičnog djela, te tako izbjegli plaćanje davanja u iznosu od 129.700,00 KM propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, saopćeno je iz Suda BiH.