Petar Đokić
0

"Ashtonovoj jasno rečeno da 'za sada neće biti referenduma u RS-u'"

FENA
Petar Đokić
Petar Đokić
Odluka o referendumu u RS-u bit će razmatrana u Narodnoj skupštini RS-a, a jasno je da on “za sada neće biti održan”, izjavio je predsjednik Socijalističke partije RS-a Petar Đokić.

Đokić, koji je prisustvovao sastanku predsjednika RS-a Milorada Dodika i visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Catherine Ashton, rekao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je Dodik jasno rekao da referendum “za sada neće biti održan”.

S kojim prijedlogom će sada Dodik izaći pred poslanike Narodne skupštine RS-a, tek će, kaže, biti definirano.

On kaže da je od predstavnika RS-a koji su bili na sastanku s Ashton vrlo jasno traženo da se izjasne da li će biti ili ne referendum o ranije utvrđenom pitanju, a da je “jasno rečeno da se referendum u ovom trenutku neće dogoditi zato što imamo jasna uvjeravanja i najave da će se ući u aktivan dijalog rješavanja problema koje smo mi otvorili”.

Da nije bilo reakcije iz RS-a ne bi bio ni razvijen “ovako veliki interes u svijetu za probleme koji postoje u BiH”.

Đokić nije mogao odgovoriti kada bi mogla biti zakazana sjednica Narodne skupštine RS-a koja jedina može da odgodi ili poništi raniju odluku o referendumu u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.