BiH
0

Ashtonova i Fuele zabrinuti zbog nepostojanja pomaka u uspostavi vlasti u FBiH

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
"Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da ni dalje nema pomaka u pogledu uspostave institucija vlasti u BiH, a naročito zbog situacije u Federaciji BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi o BiH visoke predstavnice za sigurnost i vanjsku politiku EU Catherine Ashton i komesara za proširenje EU Štefana Fuelea.

Oni ocjenjuju da rukovodeći ljudi BiH hitno moraju prevazići razlike, te da je rješenje koje bi uvažavalo prioritete svih uključenih strana na domak ruke, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Ashton i Fuele pozdravili su i u potpunosti podržali napore Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka u tom pogledu.

"Bosna i Hercegovina ne može sebi priuštiti da i dalje gubi vrijeme. Politički lideri moraju hitno rješavati prioritetne EU reforme ako žele da zemlja napreduje na putu evropskih integracija. Da bi se ovo desilo, BiH mora imati svoje predstavnike, široke i snažne vlade na svim nivoima koji će rješavati preostala pitanja u ovom kontekstu", navedeno je u izjavi.