BiH
0

Ashdown: Vlada RS-a glavni krivac što je NS RS-a odbila reformu policije

NINA
Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je Vlada RS-a, predvođena SDS-om BiH, glavni krivac što je Narodna skupština RS-a odbila prihvatiti reformu policije prema načelima Evropske unije.

Tim je potezom, smatra Ashdown, NS RS-a okrenuo leđa budućnosti, čime je nanesena nesaglediva šteta Republici Srpskoj i svakom građaninu BiH.

Sve postignute reforme provedene su s ciljem ulaska BiH u EU, ali, prema Ashdownovim riječima, zbog odbijanja NS-a RS-a da postupi ispravno, svi pomaci su ugroženi i prijeti im opasnost da budu zanemareni.

''Bez policijske reforme vrata EU-a će biti čvrsto zatvorena za BiH'', istaknuo je Ashdown imenujući premijera RS-a Peru Bukejlovića za egzekutora, istaknuvši da će put za Evropu ostati zatvoren za ovu zemlju dokle god Vlada RS-a ne prihvati reformu policije po evropskim standardima.

''Stranka koju je organizirao Radovan Karadžić nesposobna je gledati u budućnost'', zaključuje Ashdown dodavši da će što duže ta stranka bude blokirala policijsku reformu, ova zemlja zaostajati.