BiH
0

Ashdown: Ustavne promjene u BiH i status Kosova nemaju ništa zajedničko

FENA
Ne postoji nikakva veza između pregovora o ustavnim promjenama u BiH i onih koji će se u narednom periodu voditi u vezi sa konačnim statusom Kosova, izjavio je sinoć u Banjoj Luci visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Ashdown, koji se nalazi u oproštajnoj posjeti Banjoj Luci, kazao je odgovarajući na pitanje novinara da apsolutno ne postoji ništa zajedničko između situacije na Kosovu i onog što BiH mora da učini kako bi postala funkcionalna država.

On je dodao da je BiH država unutar međunarodno priznatih granica, koje se nikada neće mijenjati.

Istaknuo je da je veoma važno za BiH što su započeli pregovori o ustavnim promjenama u cilju stvaranja funkcionalnijih institucija na državnom nivou.

Visoki predstavnik je u okviru oproštajnog obilaska BiH u Banjoj Luci danas razgovarao sa predsjednikom Vlade Perom Bukejlovićem i ministricom finansija Svetlanom Cenić, te sa predstavnicima udruženja i porodica izbjeglih osoba.

Nakon sastanka sa predstavnicima izbjeglih Srba iz Hrvatske, odlazeći visoki predstavnik je obećao da će se i kada ode iz BiH zalagati da se ostvare njihova prava u Hrvatskoj, kroz angažman koji će imati kao međunarodni diplomata.

On je dodao da, iako se premijer Hrvatske Ivo Senader trudi da se pitanja izbjeglih Srba iz Hrvatske riješe, to ne dopire do nižih struktura vlasti u toj zemlji.

Najavljeno je i da će Ashdown tokom boravka u Banjoj Luci večeras razgovarati i sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, kao i predsjednikom RS-a Draganom Čavićem.