BiH
0

Ashdown: Što prije nastaviti pregovore o reformi policije

NINA
Pregovori o reformi policije moraju se nastaviti što je prije moguće ako BiH želi dobiti zeleno svjetlo od Evropske komisije prije 10. godišnjice Daytona, i pridružiti se drugim zemljama regije na putu u Evropu, izjavio je u petak visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Komentarišući saopštenja Evropske komisije, u kojem je ukazano da je ove sedmice napravljen značajan pomak u pogledu usvajanja zakona o Javnom RTV sistemu, ali istodobno naglašeno da se reforma policije mora rješavati odmah i bez odgađanja, Ashdown je kazao da vrijeme za rješavanje tog problema polako ističe.

Također je podsjetio da su pregovori o restrukturiranju policije prekinuti nakon što Vlada Republike Srpske nije prihvatila princip da policijske regije moraju prelaziti entitetske granice gdje je to neophodno, kako bi se ispunila tri uvjeta Evropske unije za reformu policije.

“Pravo pitanje sada se odnosi na Banju Luku. Je li Banja Luka spremna ponovo otvoriti pregovore o reformi policije? Je li Banja Luka spremna prihvatiti restrukturiranje policije u skladu s principima Evropske unije”, kazao je Ashdown, saopštio je Ured visokog predstavnika (OHR).

Evropska unija je naglasila da reforma policije mora osigurati prenos isključivih nadležnosti za donošenje zakona i proračuna na državnom nivou, policijske oblasti moraju biti formirane na temelju funkcionalnih policijskih kriterija, te mora zaštititi policiju od neadekvatnog političkog uplitanja.