BiH
0

Ashdown smijenio Dragana Kalinića

NINA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić potvrdio je danas u parlamentu da ga je s te dužnosti smijenio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

"Smijenjen sam zbog Radovana Karadžića, a njega čuvaju Bog i anđeli", rekao je Kalinić u obraćanju zastupnicima Narodne skupštine RS-a.

Razlog za smjenu je nedovoljna suradnja RS-a s Haaškim tribunalom zbog čega BiH nije primljena u program Partnerstvo za mir na proteklom summitu NATO-a u Istanbulu.

Kalinić je kazao da je smijenjeno još osoba koja se nalaze na različitim dužnostima u RS-u i da će zaštitu zatražiti pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Među smijenjenim je i ministar unutarnjih poslova RS-a Zoran Đerić. Visoki predstavnik u BiH je izjavio da su lideri NATO-a na summitu u Istanbulu odlučili da ne pozovu BiH da se priključi programu Partnerstvo za mir zbog toga što nije ispunila svoje međunarodne obveze prema Haaškom tribunalu i da su za taj propust, kako je istaknuo, okrivili opstrukciju u RS-u.

Ashdown je najavio i da priprema mjere koje će, kako je rekao, "smanjiti utjecaj onih koji žele opstruirati napredak BiH k stabilnosti, prosperitetu i vladavini prava".

Kalinić je tokom rata u BiH obavljao dužnost ministra zdravstva u Vladi RS-a. Za predsjednika Skupštine biran je u tri mandata, dok se na čelu Srpske demokratske stranke (SDS) nalazi od 1998.