BiH
0

Ashdown se susreo s Tadićem i Draškovićem

NINA
Visoki predstavnik Paddy Ashdown i ministar vanjskih poslova SCG-a Vuk Drašković saglasili su se danas u Beogradu da se Daytonski sporazum može mijenjati samo uz saglasnost svih triju naroda Bosne i Hercegovine.

“Želim uputiti poruku vlastima RS-a da je pozicija srpskog entiteta u BiH apsolutno sigurna i da nju ne može promijeniti ni visoki međunarodni predstavnik ni bilo ko drugi bez saglasnosti svih triju naroda u BiH”, izjavio je Ashdown poslije razgovora s Draškovićem na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova SCG-a.

Drašković je istaknuo da je stav Beograda da se Daytonski sporazum može mijenjati samo prema predviđenoj proceduri, a to znači uz saglasnost svih strana potpisnica toga sporazuma.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH je naveo da predstojeća reforma policije u našoj zemlji ne znači ukidanje RS-a. “Reforma policije će biti provedena radi ispunjavanja evropskih standarda kako bi BiH mogla ubrzati proces približavanja Evropskoj uniji”, ocijenio je Ashdown uz napomenu da će EU insistirati na ispunjenju svih standarda.

Vuk Drašković je kazao da ga je Ashdown obavijestio da plan policijske reforme u BiH podrazumijeva stvaranje deset regionalnih policijskih središta. Dvojica dužnosnika su izrazila nadu da će SCG i BiH uskoro dobiti pozitivnu Studiju o izvodljivosti i početi razgovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i saradnji s Evropskom unijom.

“Nadam se da će Evropska komisija koja 19. maja dolazi u Sarajevo, ocijeniti da je BiH ispunila uslove za dobivanje Studije o izvodljivosti”, rekao je Ashdown uz nadu da će SCG i BiH ubrzano nastaviti proces približavanja EU-u.

Drašković je ocijenio da će proces euroatlantskih integracija u kojem se nalaze obje države stvoriti bolju atmosferu za međusobne razgovore i rješavanje eventualnih sporova. Ocijenivši da je u posljednje vrijeme poboljšana saradnja vlasti u SCG-u i RS-u s Haaškim tribunalom, Ashdown je upozorio da obveze Beograda i Banje Luke prema tom sudu moraju biti ispunjene do kraja, što znači da se u Haagu moraju naći politički i vojni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

“Činjenica da oni još nisu uhvaćeni govori da je riječ o vrlo složenoj operaciji jer lokalne vlasti nisu surađivale s međunarodnim snagama u BiH, ali se sada situacija mijenja”, kazao je Ashdown. On je istaknuo da je nužno nastaviti saradnju Beograda i Banje Luke kad je riječ o ispunjavanju obaveza prema Haaškom sudu.

Osvrnuvši se na svoju izjavu londonskom Financial Timesu da sigurnosne službe znaju gdje je Mladić, Drašković je rekao da se usudio logično razmišljati zato što bi sigurnosne službe morale znati je li on u Srbiji ili nije budući da za to primaju plaću.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira vijesti da je bivši general Vojske SCG-a Nebojša Pavković u BiH Ashdown je rekao da ne zna gdje se taj haaški optuženik nalazi.

ASDOWN - TADIĆ: SURADNJA RS-a S HAAGOM MORA BITI ISPUNJENA DO KRAJA

BEOGRAD (NINA) – Srbijanski predsjednik Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Paddyjem Ashdownom o odnosima Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i o situaciji u regiji.

Tadić je izjavio da će Srbija učiniti sve da doprinese osiguranju trajne stabilnosti u obje države, ali i u cijeloj regiji.

Zajednički je zaključeno da je Republika Srpska napravila značajan napredak u procesu reformi, naročito u dijelu koji se odnosi na saradnju s Tribunalom u Haagu.

Istovremeno je istaknuto da ta suradnja mora biti nastavljena i ispunjena do kraja.